SRPSKA PRETI TUŽBOM: I dalje nema rešenja za kapitalnu energetsku investiciju u RS HE "Buk Bijela"

S. M.

08. 09. 2022. u 06:50

REPUBLIKA Srpska spremna je da podnese tužbu tešku nekoliko milijardi maraka protiv BiH, ukoliko se nastavi sa blokadom projekta "Buk Bijela". Predsednik Vlade RS Radovan Višković rekao je da bez obzira na opstrukcije i odluke Ustavnog suda BiH, izgradnja "Buk Bijele" ide planiranom dinamikom i da će na proleće početi izgradnja brane.

СРПСКА ПРЕТИ ТУЖБОМ: И даље нема решења за капиталну енергетску инвестицију у РС ХЕ Бук Бијела

Budući izgled HE "Buk Bijela", Foto EP RS

Kaže i da bi se ulaganje u tu hidroelektranu, da je danas na mreži i po sadašnjim cenama struje, otplatilo za tri godine.

- Izgradnja HE "Buk Bijela" će koštati 500 miliona KM i ta investicija bi se po sadašnjim cenama otplatila za tri godine. Odluka Ustavnog suda BiH nije jedina koja nije implementirana, pa neće biti ni ova. Ta njihova odluka može biti samo politička a nikako zasnovana na pravu. Taj projekat ide svojom dinamikom, a BiH će, ako je spremna da se upusti u to, dobiti tužbu tešku nekoliko milijardi KM - poručio je Višković.

Ustavni sud BiH osporio je ovaj projekat na zahtev 24 poslanika Parlamenta BiH, a koji su članovi stranka iz Federacije BiH. Poslanicima iz FBiH je zasmetalo što je Vlada RS dala koncesiju za izgradnju HE "Buk Bijela" na reci Drini. U zahtevu su naveli da je to pitanje države BiH, iako to nije tačno i koncesije pripadaju entitetima, i pravi je razlog jer je ovo investicija koju podržava Srbija.

Sanja Vulić, poslanik SNSD u PBiH kaže da je kršenje Ustava ako političko Sarajevo ne dozvoljava izgradnju gasovoda, ako ne dozvoljava izgradnju aerodroma u Trebinju, ako ne dozvoljava izgradnju hidroelektrana...

- A to je sve ono što imamo na sceni u poslednje vreme, to je kršenje procedura u zajedničkim institucijama koje pokušavaju pretvoriti u sarajevske, pod plaštom građanskih. Srpska ima Ustavom zagarantovana prava i prema građanima RS dužni smo koristiti sve mehanizme kako bismo zaštiti njihova prava. Matica Srbija je garant opstanka Srpske i to najviše smeta Sarajevu - poručila je Vulićeva.

Inače, kamen temeljac za izgradnju HE "Buk Bijela" postavljen je u maju prošle godine i postavili su ga premijeri Srbije i Srpske.

KOMISIJA ZA KONCESIJE

U ČITAVU situaciju upletena je i Komisija za koncesije BiH, koja godinama nije zasedala i donosila odluke. Čim je na dnevni red stavljeno pitanje izgradnje HE "Buk Bijela" bošnjački članovi su počeli da izbegavaju sednice. Komisija je dobila od Ustavnog suda BiH rok od šest meseci početkom godine da reši to pitanje i do sada nije ništa uradila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)