ISPUSTILI BEBU NA POROĐAJU: Istraga o povređivanju novorođenčeta u Univerzitetskoj bolnici u Foči

S. M.

25. 08. 2022. u 07:35

U UNIVERZITETSKOJ bolnici u Foči pokrenut je interni postupak utvrđivanja svih okolnosti oko incidenta koji se desio u toj ustanovi, kada je novorođenče prilikom porođaja palo na pod.

ИСПУСТИЛИ БЕБУ НА ПОРОЂАЈУ: Истрага о повређивању новорођенчета у Универзитетској болници у Фочи

Nemio događaj u fočanskoj bolnici, Foto bolnica Foča

U čitav slučaj se uključilo i Okružno tužilaštvo u Trebinju.

Devojčica rođena 19. avgusta u porodilištu u UB Foča zadobila je povredu glave jer je, prema prvim rezultatima istrage, medicinskom osoblju ispala na pod. Prema nezvaničnim informacijama, beba je operisana u Kliničkom centru Sarajevo i nalazi se pod budnim okom lekara.

Iz fočanske bolnice naveli su da zbog istrage ne mogu iznositi više podataka o stanju bebe, ali da stoje na raspolaganju kao ustanova svim nadležnim organima koji istražuju ovaj događaj.

- Izražavamo žaljenje zbog nenamernog neželjenog događaja koji se desio u našoj ustanovi. Preduzete su sve mere na adekvatnom posmatranju novorođenčeta, koje se odnose na lekarske preglede, dijagnostiku. Zdravstveno stanje bebe tokom boravka na Odeljenju ginekologije i akušerstva bilo je stabilno. Nakon sprovedene dijagnostičke obrade donesena je odluka nadležnih lekara, pedijatara i ginekologa da se beba transportuje u Kliniku za pedijatriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu radi nastavka lečenja.

Foto M. Anđela

Neželjeni događaj je prijavljen od strane nadležnog lekara, a u skladu s pravilom o prijavi svih neželjenih događaja pokrenut je postupak - poručili su iz bolnice u Foči.

Slučaj su policiji prijavili lekari iz KCU Sarajeva, a potom i otac novorođene devojčice, optužujući porodilište fočanske bolnice za nesavesan rad i ugrožavanje života njegove kćerke.

Marijana Elez, portparol PU Foča, kaže da im je slučaj prijavljen 20. avgusta, a porođaj je obavljen dan ranije.

- Dežurni lekar KCU Sarajevo prijavio je da je u navedenu ustanovu dovezeno novorođenče s povredama u predelu glave, rođeno u UB Foča. Istog dana otac novorođenčeta prijavio je nesavesan rad lekara u UB Foča. O svemu je obavešten tužilac Okružnog javnog tužilaštva Trebinje, koji je naložio da se preduzmu sve mere i radnje na dokumentovanju krivičnog dela nesavesno pružanje lekarske pomoći - rekla je Elezova.

ISTRAGA

IZ Okružnog javnog tužilašatva u Trebinju poručuju da je pokrenuta istraga kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog događaja, odnosno ko je odgovoran za povređivanje bebe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona