KIŠA I KANADERI ZAUSTAVILI VATRU! Na požarište u rejonu planine Bijela Gora na području Trebinja stigla pomoć iz Srbije

D. CURAĆ

09. 08. 2022. u 07:24

ZAHVALjUJUćI kiši koja je pala u ponedeljak, situacija na velikom šumskom požaru u rejonu planine Bijela Gora na području grada Trebinja dosta je bolja.

КИША И КАНАДЕРИ ЗАУСТАВИЛИ ВАТРУ! На пожариште у рејону планине Бијела Гора на подручју Требиња стигла помоћ из Србије

Foto MUP RS

Vatrogascima u Trebinju stigli su u pomoć i helikopteri Helikopterskog servisa Republike Srpske i dva helikoptera MUP-a Srbije, koji su odmah po dolasku oko 70 puta dejstvovali i time dodatno olakšali posao svima onima koji se već 15 dana bore sa vatrenom stihijom.

Kako kaže komandir Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Lastva" Miloš Vučurević pripadnici te jedinice danima su bez odmora, a u nekoliko navrata vodila se grčevita borba, kako za ljudske živote, tako i materijalna dobra.

- Na izmaku smo snage. Požarna linija sve je duža, a situacija se menja iz minuta u minut.

Taman kada smirimo jedan krak, vetar zapuše sa suprotne strane i ponovo sve rasplamsa, tako da smo imali nekoliko intervencija u kojima smo se borili da sačuvamo domaćinstva, ali i ljudske živote - istakao je Vučurević.

Najugroženija bila su sela Donji i Gornji Skočigrm, a vatra je pretila i domaćinstvima u selu Oravac, kao i Vučija na granici sa Crnom Gorom. Osim pripadnika DVD "Lastva", u gašenju požara učestvuju i vatrogasci iz Trebinja, Bileće, DVD Jasen, pripadnici civilnih zaštita grada Trebinja i HET-a, šumari, kao i brojni meštani. Najkritičnije je bilo u nedelju u popodnevnim časovima.

- Teren je takav da je nemoguće pokriti kompletnu liniju, a situacija je bila zaista teška. Vatra je bukvalno protutnjala između kuća i ljudi, uspeli smo da je stavimo pod kontrolu, međutim, i dalje su bilo kakve prognoze nezahvalne - rekao je Zdravko Kašiković, komandir VJ Trebinje.

POŽAR Selo Vučija na granici sa Crnom Gorom, Foto D. Curać

Vatrogasci su na izmaku snage, a u pomoć su im stigli pripadnici MUP-a Srbije i Helikopterskog servisa RS, čiji helikopteri dejstvuju iz vazduha. Njih su posetili ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i direktor Republičke uprave civilne zaštite RS Milan Novitović, nakon čega je održan sastanak sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem.

Područje u blizini Trebinja, Foto MUP RS

- Odmah po pozivu, Aleksandar Vučić izdao je naređenje MUP Srbije da obezbede tehnička i ljudska sredstva i upute se u Trebinje. Ono što u Republici Srpskoj moraju da znaju, MUP Srbije uvek je tu za građane Republike Srpske isvaka pomoć će uvek stići, jer predsednik Vučić vodi računa o Srpskoj, što i pokazuje delima - naglasio je Vulin.

Poseta Vulin u gradskoj upravi, Foto MUP RS

OTKRIVEN PIROMAN

ZA razliku od požara na teritoriji Bijele Gore, trebinjski vatrogasci imali su intervenciju na području sela Duži, gde su i policijski službenici PS Trebinje identifikovali L. S. da je izazvao požar u blizini vojnih skladišta. Izlaskom na lice mesta policijski službenici su zatekli pripadnike VJ Trebinje i kasarne "Bilećki borci", koji su učestvovali u gašenju požara, a njihovom brzom reakcijom požar je ugašen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći