ŠTA TRUJE LAZAREVO? Stanovnici banjalučkog naselja u strahu, danima se širi neprijatan miris

N. BUNIĆ

13. 07. 2022. u 08:22

MEŠTANI banjalučkog naselja Lazarevo žale se na kako tvrde, miris spaljene plastike u blizini livnice firme "Jelšingrad - Livar" u tom naselju.

ШТА ТРУЈЕ ЛАЗАРЕВО? Становници бањалучког насеља у страху, данима се шири непријатан мирис

Foto: N. Bunić

Strahuju da je vazduh zagađen opasnim česticama zbog čega od nadležnih traže da reše ovaj problem. S druge strane, iz "Jelšingrada" poručuju da neprijatan miris nema veze sa njihovom firmom.

Stanovnici Lazareva tvrde da je ovog leta situacija gora nego ikada, i da se "otrovan smrad" širi svuda po naselju. Kako kažu, nesnosan smrad je najjači kasno uveče i rano ujutru, kao i u danima vikenda. Pokrenuli su peticiju kojom žele pozvati nadležne da reše ovaj problem.

- Osećamo neprijatan miris, kao feroksid, miris spaljene plastike, koji se širi u blizini livnice "Jelšingrada". Kada je vetrovito, oseti se i na dva kilometra. Meštani su u strahu, ne možemo držati otvorene prozore, a najviše strahuju oni koji imaju bolesnu decu. Bojimo se da uzdišemo kancerogen vazduh. Ne možemo sa sigurnošću tvrditi da je "Jelšingrad" odgovoran, ali činjenica je da se to dešava u blizini njihovog postrojenja. Lično sam video da iz cevi firme izlazi žut dim, za koji sumnjam da je opasan - kazao je Milan Janković iz Lazareva koji živi u blizini livnice.

Te tvrdnje oštro odbacuju iz "Jelšingrada", navodeći da se u njihovim postrojenjima spaljuje samo gvožđe.

RANIJE KONTROLE U LIVNICI

INSPEKTORI su i oktobru i u novembru prošle godine kontrolisali livnicu "Jelšingrad".

- Merenja su vršena iznad svih peći za topljenje metala na visokim temperaturama na mestu ulaska zagađujućih materija iz peći u ventilacioni sistem i na mestu izlaska tih materija, kao i kontrola na mestu koje je na udaljenosti od oko 50 metara od najbližeg stambenog objekta. Utvrđeno je da su emisije zagađujućih materija bile u dozvoljenim granicama - naveli su u Inspektoratu RS.

- Kod nas se ne topi ništa plastično. Naše indukcione peći služe isključivo za topljenje čelika. Tačka topljenja je 1.640 stepeni. Kada bismo na toj temperaturi spalili plastiku, velika verovatnoća je da bi došlo do havarije, ili do stradanja radnika - kaže Strahinja Nedimović, zadužen za protivpožarnu zaštitu i ekologiju u "Jelšingradu".

Imaju sve neophodne dozvole, ekološku i vodnu, prate sve monitoringe koji su propisani, tvrde u toj firmi.

- U prilog tome govori i činjenica da su radnici još 2006. izgubili beneficije, jer je utvrđeno da rad u našoj firmi ne ostavlja nikakve negativne posledice po zdravlje - kaže Nedimović.

Foto: N. Bunić

Ipak, na vapaje meštana Lazareva odgovorila je Republička urbanističko građevinska i ekološka inspekcija kojoj su poslali zahtev za obavljanje inspekcijske kontrole.

- Inspektor je stupio u kontakt sa jednim od stanara ulice Knjaza Miloša, i tom prilikom dogovoreno je da ih građani obaveste čim se ponovo pojavi neprijatan miris da će inspektori u bilo koje doba dana ili noći izaći na lice mesta i pokušati da identifikuju izvor neprijatnog mirisa i preduzmu mere iz svoje nadležnosti - rekli su u Inspektoratu RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)