U JEDNOM DANU IZBORI ZA ŠEST NIVOA VLASTI: Stranke isturile adute pred glasanje 2. oktobra u BiH, kandidati za predsednika Dodik i Trivićeva

S. MIŠLjENOVIĆ

05. 07. 2022. u 08:41

OPŠTI izbori u Bosni i Hercegovini zakazani su za 2. oktobar, a juče je istekao rok za prijavu lista kandidata. To je uvertira za glasanje, na kojem će se "zaokruživati" za čak šest nivoa vlasti.

У ЈЕДНОМ ДАНУ ИЗБОРИ ЗА ШЕСТ НИВОА ВЛАСТИ: Странке истуриле адуте пред гласање 2. октобра у БиХ, кандидати за председника Додик и Тривићева

Milorad Dodik i Jelena Trivić, Foto Tanjug/PDP

Građani će birati tri člana Predsedništva Bosne i Hercegovine. Bošnjački i hrvatski član se biraju u Federaciji BiH, a u Republici Srpskoj se glasa za srpskog člana. U Srpskoj se direktno bira i predsednik RS, dok u Federaciji BiH za ovu funkciju ne glasaju građani, nego predsednika predlaže i imenuje Parlament FBiH. Takođe, u Srpskoj se biraju i potpredsednici iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Na izborima u oktobru glasaće se i za poslanike u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. U Republici Srpskoj se biraju srpski poslanici, njih 14, dok se u Federaciji BiH glasa za bošnjačke i hrvatske poslanike, a njih je ukupno 28.

Na predstojećim izborima biće izabrana i 83 poslanika Narodne skupštine RS. To glasanje organizuje se na teritoriji Srpske, dok se za poslanike Parlamenta FBiH glasa na području Federacije. Takođe, u Federaciji BiH će se glasati i za skupštine svih deset kantona.

U Republici Srpskoj najbitnija politička bitka vodiće se za mesta predsednika RS i srpskog člana Predsedništva, ali ništa manje neće biti zanimljiva borba i za Narodnu skupštinu i Parlament BiH. Vladajuća koalicija za predsednika Srpske kandidovala je Milorada Dodika, predsednika SNSD i aktuelnog srpskog člana Predsedništva BiH. Opozicija, na čelu sa osovinom SDS-PDP, za funkciju predsednika kandidovala je Jelenu Trivić, potpredsednicu PDP i narodnog poslanika.

Za srpskog člana Predsedništva BiH vladajuća koalicija u RS je kandidovala Željku Cvijanović, aktuelnu predsednicu, dok je opozicioni blok podržao kandidaturu Mirka Šarovića, predsednika SDS i poslanika u parlamentu BiH.

U Federaciji BiH u borbu za bošnjačkog člana Predsedništva BiH idu Bakir Izetbegović, lider SDA i kandidat koalicije okupljene oko najjače stranke u FBiH, dok će kandidat opozicionog bloka biti Denis Bećirović, član SDP.

Za hrvatskog člana Predsedništva BiH kandidati su Željko Komšić ispred DF i Borjana Krišto, potpredsednica HDZ BiH. Zanimljivo da na ove izbore ni na jednoj listi nije lider HDZ BiH Dragan Čović, koji je inače neprikosnoveni lider Hrvata u Bosni i Hercegovini. Čović očekuje nakon izbora da bude imenovan na mesto predsedavajućeg Saveta ministara BiH, koje u novom mandatu pripada Hrvatima.nS. MIŠLjENOVIĆ

REKORD - NA LISTAMA 8.000 IMENA

NA oktobarskim izborima u BiH učestvovaće i rekordan broj političkih subjekata, njih čak 145. Od toga, 90 su stranke, 38 koalicije i 17 nezavisni kandidati. Na izborima pre četiri godine bilo je 128 političkih subjekata. Očekuje se da će, nakon potvrđivanja svih kandidatskih lista, na njima biti oko 8.000 imena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a