DODIK NAJAVIO: Kandidatski status ili ništa od dogovora u Briselu

Tanjug

22. 06. 2022. u 23:28

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će, ukoliko BiH sutra ili za 10 dana dobije kandidatski status za članstvo u EU, biti ispunjeno sve što je usmeno dogovoreno na nedavnom sastanku u Briselu sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

ДОДИК НАЈАВИО: Кандидатски статус или ништа од договора у Бриселу

Foto: V. Tripić

U suprotnom, istakao je, taj dogovor će ostati mrtvo slovo na papiru i više se, kaže, neće baviti time.

On je istakao da je dobra namera Mišela bila da se vidi položaj BiH kada je u pitanju dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU. Dodik je za RTRS večeras podsetio da su inicijative za dodeljivanje kandidatskog statusa BiH pokrenuli i predsednik Slovenije Borut Pahor, Hrvatske Zoran Milanović, da podršku daju i premijer Mađarske Viktor Orban, a da je tu i Srbija koja podržava ovaj proces.

Naveo je da je opšta ocena na tom sastanku bila da se BiH nije kretala na putu ka EU, a da su Srbi najčešće pominjani kao krivci. On je ponovio da stoji iza toga da, bez obzira što u Briselu ništa nije potpisano, ukoliko BiH dobije kandidatski status, treba završiti nekoliko stvari u vezi sa tri zakona koji se spominju.

- Završićemo, dajte nam status kandidata i završićemo u prvom mesecu - izjavio je Dodik, ističući ako ne bude kandidatskog statusa, sve o čemu je pričano u Briselu, ne važi ništa.

Srpski član Predsedništva istakao je da kandidatski status podrazumeva da politički akteri u BiH mogu sami rešavati određena pitanja, bez intervencionizma, koji je do sada bio prisutan.

- Kandidatski status BiH je prednost i za Republiku Srpsku jer to podrazumijeva jačanje vladavine prava, a to znači Ustav, poštovanje Ustava. U tome vidimo neke svoje akcije, kretanja - rekao je Dodik i dodao da je u Briselu rečeno da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda.

Ako, kazao je, BiH ne dobije kandidatski status za članstvo u EU zajedno sa Ukrajinom, onda je to podvala BiH i upitao po kojem to kriterijumu Ukrajina može da dobije kandidatski status.

- Da li su to geopolitičke razmirice? Pa i ovde se više od 20 godina vrše geopolitičke razmirice. Mrcvarite nas svih tih godina, rušite nam Ustav i Dejtonski sporazum i to objašnjavate onako kako vi hoćete i na kraju nam kažete da nismo sazreli da budemo kandidat - rekao je Dodik, prenele su banjalučke Nezavisne.

Prema njegovim rečima, status kandidata za članstvo u EU puno ne znači, ali se njime zemlja drugačije pozicionira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći