STRADANJE SRBA NA HILJADU STRANICA: Republički centar za istraživanje rata priprema izdavanje prvog toma atlasa masovnih zločina

S. MIŠLjENOVIĆ

11. 06. 2022. u 07:23

IZDAVANjE prvog toma publikacije "Atlas masovnih stratišta srpskog naroda tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata", koji se odnosi na 1992. godinu, očekuje se do kraja godine.

СТРАДАЊЕ СРБА НА ХИЉАДУ СТРАНИЦА: Републички центар за истраживање рата припрема издавање првог тома атласа масовних злочина

Srpsko groblje u Srebrenici, Foto M. Kojić

U njemu će, na više od hiljadu stranica, biti obrađeno pedesetak stratišta. Zbog većeg broja stratišta, odlučeno je da publikacija ima više tomova. Izrada Atlasa je jedan od najbitnijih projekta Vlade i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Viktor Nuždić, načelnik Odeljenja za istraživanje rata, ratnih zločina i obradu dokumentacije u Centru, kaže za "Novosti" da je Centar u proteklih nekoliko godina prikupio više miliona stranica raznih vrsta dokumenata, koja se odnosi na ratna zbivanja.

- Zbog obimnosti, u Atlasu se spominju stratišta sa četiri i više stradalih lica, a prioritet je bio na civilnim žrtvama rata. Takođe, u Atlasu se pominju i vojne žrtve (pripadnici JNA, TO, VRS, MUP RS), ali samo one nad kojima je počinjen ratni zločin. U kontekstu događaja, pomenuti su neki i od vojnika koji su smrtno stradali, zarobljeni ili ranjeni u zoni borbenih dejstava - navodi Nuždić.

- Atlas zločina nije obuhvatio sva mesta stradanja, kojih je, nažalost, daleko više. Osnovni razlog za to je nedostatak relevantne dokumentacije i izvora. Naime, nama je, i u ovom slučaju, primarni izvor dokument, odnosno materijalni dokaz na osnovu koga se nesumnjivo može potvrditi da se zločin desio.

Branimir Kojić, Foto Novosti

Predsedniku Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica Branimiru Kojiću vrlo je bitno da Srpska ima Atlas o stradanju Srba gde će biti sve relevantne činjenice o stradanju srpskog naroda, a ne da RS spekuliše brojem žrtava kako to rade Bošnjaci.

- Atlas je sveto pismo srpskih žrtava. Bez toga mi ne možemo krenuti napred. Atlas mora ući u svaku kuću. Za Srpsku je bitno da se zna koliko je Srba poginulo u ratu i i da za svakog poginulog kažemo gde je nastradao i kad - ističe Kojić.

On kaže da je, nažalost, međunarodna zajednica nasela na bošnjačku propagandu o bošnjačkim žrtvama rata.

- Nas, porodice srpskih žrtava, boli što međunarodni predstavnici odbijaju sastanke sa nama i da čuju istinu o našem stradanju. Naša istina je teška, pogotovo za Podrinje. Sve se čini da se srpske žrtve minimiziraju - kaže Kojić.

SAMO ARGUMENTOVANO

NUŽDIĆ kaže da je svrha izrade ovakve publikacije očuvanje naučnog pristupa, izbegavanje neargumentovanih tvrdnji i objektivnost, pa su takvi slučajevi izuzeti iz publikacije.

- To, naravno, ne znači, da ćemo odustati od istraživanja. Ukoliko dođemo do novih saznanja, Atlas će biti dopunjen, a sve koji mogu pomoći pozivamo da nam se jave i na taj način pomognu da eventualno dopunjeno izdanje bude još kvalitetnije - naglasio je Nuždić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima