ŠMIT IDE NA SUD U NEMAČKU! Angažovan pravni tim koji će istražiti mogućnost tužbe protiv šefa OHR u BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

11. 06. 2022. u 06:11

REPUBLIKA Srpska neće trpeti neustavno delovanje Kristijana Šmita i nametanje odluka mimo institucija BiH i RS.

ШМИТ ИДЕ НА СУД У НЕМАЧКУ! Ангажован правни тим који ће истражити могућност тужбе против шефа ОХР у БиХ

Sedište OHR u Sarajevu, Foto BHRT

Zbog poslednjih poteza Šmita poput mešanja u izborni proces, gde je Šmit primenom "bonskih ovlašćenja" nametnuo finansiranje Centralne izborne komisije BiH, iako su zajedničke institucije BiH usvojile odluku o CIK BiH, Srpska sprema tužbu protiv Šmita.

Srpski član PBiH Milorad Dodik izjavio je da je angažovan tim koji će istražiti na koji zakonodavan način je moguće pokretanje tužbe za lažno predstavljanje i udar na ustavni poredak protiv fizičkog lica Kristijana Šmita.

Dodik je rekao da postoje sugestije da se nađu ljudi, državljani Nemačke, koji bi podigli tu tužbu, jer smatraju da su prekršeni zakoni međunarodnog prava.

- Mi smo u fazi da to izučavamo. Verovatno će ponovo politika Evrope, Nemačke, vršiti neku vrstu pritiska na nas da od toga odustanemo, a to govori da smo u pravu. Da nije bilo smrti Pedija Ešdauna, on bi bio osuđen - rekao je Dodik.

Milorad Dodik, Foto Novosti

On je dodao da je visoke predstavnike moguće tužiti kao fizičko lice zemlji iz koje dolaze.

- Tako smo bili krenuli na Ešdauna, a onda su dolazili njihovi iz ambasada Amerike, Britanije, pa su nam pretili da nam, ukoliko se to nastavi, neće oprostiti jer smo bili već doterali do toga da uđemo u sudski postupak. Neki sudski postupci se već vode u Americi protiv visokih predstavnika - rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, predstavnici Velike Britanije u BiH pokušavaju da nametnu svoja razmišljanja, za šta su im Amerikanci dali podršku, dok su Francuzi, Italijani i briselska administracija bili protiv nametanja.

Kristijan Šmit, Foto OHR

LAŽNO PREDSTAVLjANjE I PRIDIKE

DODIK se osvrnuo i na, kako je rekao, "bizarne neistine" o navodima opozicije da je prebacivanjem sredstava za predstojeće izbore u BiH priznat Šmit kao visoki predstavnik.

Očigledno je, kaže, određene opozicione partije Srpske priznaju Šmita kao visokogprestavnika.

Dodik je ponovio da se Šmit lažno predstavlja kao visoki predstavnik, a drugima drži moralne pridike, ističući da je nepojmljivo da se neko tako ponaša bez formalnog ovlašćenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu