BANJALUKA "DIKTIRA" CENU KVADRATA U RS: Najveća prodaja u prvom delu godine u Istočnom Sarajevu

D. Kalinić

06. 06. 2022. u 07:37

PROSEČNA cena prodatih novih stanova u Srpskoj u prvom tromesečju 2022. u odnosu na isti period 2021. viša je za 642 KM, odnosno 37 odsto.

БАЊАЛУКА ДИКТИРА ЦЕНУ КВАДРАТА У РС: Највећа продаја у првом делу године у Источном Сарајеву

Foto Tanjug

Najviši porast od 1.452 KM, odnosno 66,8 odsto zabeležen je u Banjaluci, zatim u Doboju 482 KM, odnosno 36,1 odsto, Bijeljini 417 KM, odnosno 30,6 odsto i Gradišci 341 KM, odnosno 25,4 odsto, istakli su iz Republičkog zavoda za statistiku za "Novosti".

Pojašnjavaju i da je najveća prodaja u prvom delu ove godine zabeležena u Istočnom Sarajevu.

- Tokom prvog tromesečja ove godine, najveći broj završenih i prodatih novih stanova zabeležen je u Istočnom Sarajevu 132, Banjaluci 119 i Bijeljini 53 stana - navode iz Zavoda.

Prema njihovim rečima, prosečna cena i broj prodatih novih stanova su u konstantnom porastu.

- Najveći uticaj na prosečnu cenu novih stanova u RS ima situacija na banjalučkom tržištu nekretnina - zaključuju iz RZS.

Dragan Milanović, direktor agencije koja se bavi prodajom nekretnina, pojašnjava kako na cenu najviše utiče odnos ponude i potražnje, kao i cena građevinskog materijala.

- Ako o Banjaluci govorimo, još od 2014. postepeno rastu cene nekretnina. Potražnja je bila dosta velika. Od kraja prošle godine cene građevinskog materijala su rasle nekoliko puta. Naročito gvožđe, beton, elektromaterijal, stolarija, stiropor i to je dodatno uticalo na značajniji rast cena u novogradnji - izjavio je Milanović za "Novosti".

Prema njegovim rečima, kvadrat je najskuplji u centru Banjaluke, i iznosi skoro 5.000 KM.

- Trenutno najskuplji kvadrat u centru je 4.600 KM - ističe Milanović, i dodaje da je tu i najveća potražnja za stanovima.

Na pitanje o tome kakve nas cene kvadrata očekuju u bliskoj budućnosti, Milanović poručuje da je to teško pretpostaviti.

- Ali u svakom slučaju neće u skorije vreme doći do pada cena, jer su investitori kalkulaciju pravili na osnovu ovih cena. Kad bi hipotetički došlo do pada cena materijala, ne bi odmah pale cene kvadrata, nego će se promeniti dinamika prodaje. Dakle, uslov za pad cena je smanjena potražnja, odnosno pad ulaznih cena - zaključio je Milanović za "Novosti".

Zoran Pavlović, poslovni savetnik, smatra da je osnovni uzrok velikog porasta cena u samom snabdevanju građevinskim materijalom kojeg je sve manje na svetskom tržištu.

- Dakle, kada govorimoo građevinskom materijalu povećanje troškova energenata značajno utiče na povećanje cene materijala - ističe Pavlović za "Novosti".

Prema njegovim rečima, situacija u Ukrajini znatno je ugrozila proizvodnju čelika, gvožđa i armaturnih mreža na svetskom nivou, što se znatno odrazilo na nabavne cene građevinskog materijala.

- Najbolji primer je mreža šipki od osam milimetara, koja je pre koštala ispod 100 KM sa PDV-om, dok je sada oko 240 KM - ističe Pavlović.

DOMINIRAJU POLOVNE NEKRETNINE

DANAS je u Srpskoj teško kupiti nov gotov stan, a među oglasima dominiraju polovni stanovi ili oni u fazi izgradnje.

- Dok se situacija u Ukrajini ne završi, neće biti smirivanja cena. Očekivana inflacija u budućnosti je dodatni udar na već postojeće visoke cene - zaključuje Zoran Pavlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati