SRPSKA "NEVIDLJIVA" RAKETA BILA JE FATALNA ZA AMERIČKI F-16: Krenuo je da seje smrt, dočekala ga je PVO Republike Srpske

Srna

01. 06. 2022. u 15:25

PROTIVVAZDUŠNA odbrana Vojske Republike Srpske u severozapadnoj Bosni oborila je 2. juna 1995. godine američki lovac "F-16", čiji se pilot Skot O`Grejdi spasao katapultiranjem.

СРПСКА НЕВИДЉИВА РАКЕТА БИЛА ЈЕ ФАТАЛНА ЗА АМЕРИЧКИ Ф-16: Кренуо је да сеје смрт, дочекала га је ПВО Републике Српске

Foto Tanjug/AP

O`Grejdi i njegov kolega Bob Rajt krenuli su u napad na Srbe iz baze NATO-a u Avijanu u Italiji i nisu očekivali tako žestok otpor, navedeno je u časopisu "Nešnel interest", za koji su piloti svedočili o tim dešavanjima.

Oni su znali položaje PVO Vojske Republike Srpske, ali su tokom leta ipak upali u žestoku vatru kojom ih je zasula srpska PVO.

Sačekala ih je skrivena pokretna raketna jedinica srpske vojske, koju nije uočio napredni sistem NATO-a za rano upozoravanje pilota "medžik", koji je informacije dobijao od špijunskih satelita i aviona "U-2".

- Tačno u 15.03 moj sistem za upozoravanje je pokazao crvenu tačkicu. Gledao sam u svoju konzolu u neverici. Istovremeno, oglasio se i alarm u mojoj kacigi. Uhvatio me je neprijateljski radar! Zaboravi na pretnju sa severa. Ovo je dolazilo s istoka - rekao je O'Grejdi.

On je naveo da su srpske snage ispalile dve rakete, i to bez pomoći radara. Naime, srpske trupe nisu ih uključile odmah, kako ne bi bile otkrivene, radare su uključile tek kada su rakete bile na nekoliko sekundi od aviona O`Grejdija i Rajta.

Foto: Printscreen

O`Grejdi objašnjava da nije odmah video beli dim koji ispaljena raketa ostavlja za sobom, što je jedini način da pilot dobije vizuelnu identifikaciju pretnje. Kada se raketa isključi, onda nestaje i dim, a kako je naveo, projektil nastavlja put ka meti, nečujan i brzinom dva puta većom od brzine "F-16".

On je naveo da je prva srpska raketa proletela između njega i njegovog kolege u drugom avionu, a da ga je pogodila druga raketa PVO, koja je prepolovila avion, odnosno fizički razdvojila "nos" od kokpita.

Američki pilot se katapultirao i padobranom spustio na srpsku teritoriju, nakon čega je, navodi se u tekstu, počela grozničava potraga za njim.

O`Grejdi se skrivao nedelju dana, a u jednom trenutku, kaže, srpski helikopter koji ga je lovio bio je tako blizu da je mogao da vidi lica vojnika u njemu.


Marinci su ga pronašli 8. juna 1995. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)