AMERIKANCI ČUVAJU NEBO HRVATSKE? Šta rade dva američka F-16 na zagrebačkom aerodromu

Novosti online

16. 03. 2022. u 21:39

DVA borbena aviona F-16 raspoređena su u hrvatskoj avio-bazi Pleso da bi zajedno sa hrvatskim saveznicima izveli borbenu vežbu dajući podršku kolektivnoj odbrani NATO-a u jugoistočnoj Evropi, saopštile su američke snage smeštene u vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.

АМЕРИКАНЦИ ЧУВАЈУ НЕБО ХРВАТСКЕ? Шта раде два америчка Ф-16 на загребачком аеродрому

Foto Tanjug/AP

U ponedeljak je hrvatski premijer Andrej Plenković najavio dolazak u Hrvatsku dva američka aviona F-16, punog naziva General Dynamics F-16 Fighting Falcon, koji će „boraviti nekoliko dana kako bi pružili podršku bezbednosti Hrvatske“, dodavši da sigurno neće ostati „parkirani“.

Prema saopštenju koje prenosi američka ambasada u Zagrebu, komanda Američkog ratnog vazduhoplovstva u Evropi i vazdušnih snaga za Afriku (USAFE-AFAFRICA) koriste brze i okretne snage i strateške sposobnosti da bi zajedno sa saveznicima i partnerima odgovorili na pretnje ili agresiju.

-Naši trajni savezi i partnerstva širom evropskih i afričkih poprišta omogućuju našim sposobnim pilotima da izvrše našu misiju kao dinamična koaliciona sila, saopštio je komandant USAFE-AFAFRICA, general Džef Harigien.

Poručio je da usmeravanje „strateških sposobnosti iz bilo kojih isturenih lokacija stvara otpornu, žilavu silu, spremnu da se brzo i bilo gde suprotstavi agresiji“. Izvršavajući takve operacije u Hrvatskoj, američko ratno vazduhoplovstvo gradi partnerske sposobnosti širom jugoistočne Evrope i Sredozemnog mora, dodaje se u saopštenju, preneo je „Jutarnji list“.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: NAJNOVIJE BESPILOTNE LETELICE - Dronovi koji čuvaju srpsko nebo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024