STANOVNIKE NE NAPUŠTA STRAH: Ekipa "Novosti" u opštini Berkovići, gde se broje štete od nedavnog zemljotresa

D. CURAĆ

28. 04. 2022. u 09:11

U HERCEGOVINI je i utorak uveče zabeležen novi potres jačine 3,7 stepeni po Rihteru, čiji je epicentar bio 19 kilometara severozapadno od Bileće.

СТАНОВНИКЕ НЕ НАПУШТА СТРАХ: Екипа Новости у општини Берковићи,  где се броје штете од недавног земљотреса

Slaviša Okuka, Foto D. Curać

Poslednji zemljotres nije prouzrokovao materijalnu štetu, koja se još meri u Ljubinju i Berkovićima, gde meštani i dalje strahuju od podrhtavanja tla.

Najjači zemljotresi, zabeleženi na Veliki petak (5,8 po Rihteru) i na Vaskrs (4,8), veliku štetu pričinili su u opštini Berkovići, gde su bili i epicentri, a gde je nekoliko porodica moralo da napusti svoje domove. Jedan od njih je i Zdravko Čolić, koji je živeo u staroj kući koja više nije uslovna.

- Katastrofalno je stanje. Srećom imam sina koji ima svoju kuću pa smo pobegli tamo.

Posle prvog zemljotresa više nismo imali šta tražiti ovde, mogli smo samo čekati smrt - rekao je Čolić.

Porodici Okuka iz sela Blaca oštećena je nova kuća na nekoliko mesta, a nakon najjačih udara kažu da ih strah ne popušta, pogotvovo što su čuli da je posle Prvog svetskog rata bio jak zemljotres u kojem su se stene sa brda iznad obrušile na jednu od kuća i odnele nekoliko života.

- Te noći nismo smeli da spavamo u kući, sedeli smo u automobilu. Nismo se nadali da će biti ovoliko oštećenja na novoj kući koja je rađena po svim standardima. Bilo nas je strah, ali ni sad ne spavamo mirno - istakao je Slaviša Okuka.

Porodici Đurica zemljotres je rastresao stambeni objekat, dok je veće oštećenje pretrpela štala. Sada ne znaju šta će sa više krava i neophodno je da im se štala popravi jer upravo od stočarstva živi njih sedmoro.

- Nemamo gde da smestimo krave, a ako ih prodamo, od čega ćemo živeti. Niko nije zaposlen - ističe Milanka Đurica, koja kaže da u 83 godine života nije prtrpela veći strah.

Milanka Đurica, Foto D. Curać

Načelnik opštine Berkovići Nenad Abramović kaže da sumiraju štetu, a da je prijavljeno oko 180 oštećenih objekata, koje ova nerazvijena lokalna zajednica sama ne može popraviti.

- Šteta iznosi oko 100.000 KM - kaže Abramović.

Nenad Abramović, Foto D. Curać

ZGRADA OPŠTINE ISELjENA

OPŠTINE Ljubinje i Berkoviće posetile su stručne ekipe republičke Direkcije za obnovu i razvoj. Utvrđeno je da su škole u tim opštinama bezbedne za održavanje nastave, dok je zgrada Opštine Ljubinje pretrpela velika oštećenja i van upotrebe je. Do sada je veliki broj šteta prijavljen u Ljubinju - 111, u Trebinju - 58, dok u ostalim mestima i dalje utvrđuju tačan broj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)