ZLATI KOCIĆ "DUČIĆEVA NAGRADA": U Trebinju održana tradicionalna manifestacija u čast poznatog pesnika

D. CURAĆ

09. 04. 2022. u 06:08

GRAD Trebinje i ove godine bio je domaćin kulturne manifestacije "Dučićev dan", koja se organizuje u čast najpoznatijeg Trebinjca, pesnika Jovana Dučića.

ЗЛАТИ КОЦИЋ ДУЧИЋЕВА НАГРАДА: У Требињу одржана традиционална манифестација у част познатог песника

Mirko Ćurić, Foto D. Curać

Ovogodišnje veče laureata bilo je posvećeno pesniku Ranku Jovoviću, pod nazivom "Moli se vladiko, podvikni gospodaru", a Dučićeva nagrada za ovu godinu pripala je pesnikinji Zlati Kocić, kojoj će priznanje biti uručeno na manifestaciji "Dučićeve večeri poezije" u oktobru ove godine.

- Manifestacija je posvećena velikom pesniku Jovanu Dučiću, kada se vraćamo laureatima Dučićeve nagrade, kao što je bio i pesnik Ranko Jovović. Dučićevo Trebinje je, kako jedan pesnik reče, postalo poetsko svetište, nepresušno vrelo koje iznova okuplja umetnike i sve one koji u lepoti traže smisao života - rekao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

U okviru te manifestacije održan je i naučni skup "Mit, tradicija i simbol u poeziji Miloša Crnjanskog", koji je okupio preko 25 proučavalaca srpske poezije. Tokom dva dana, bilo je reči o 60 godina "Lamenta nad Beogradom", poslednjoj zavetnoj pesmi Miloša Crnjanskog, o fenomenu egzila koji je premrežio delo Miloša Crnjanskog, i o značaju "Lirike Itake i komentara", ali i širem kontekstu koji nije samo pesnički, nego i kulturni i istorijski.

- Veza koju nalazimo između Miloša Crnjanskog i Dučića, čini nam se, možda, na prvi pogled udaljena, ali nije tako daleko, jer je i sam Crnjanski kao čovek Panonije, lutao za Mediteranom i pronalazio svoje mesto tu, a pravi smiraj je našao pod Srđem. On nikada nije bio u Trebinju, ali ovo je vanredna prilika da se Crnjanski i Dučić sretnu u Trebinju. Poslednji put su se sreli kao diplomate u Portugaliji, 1941, kada su se njihovi putevi zauvek razišli - Dučić je otišao u SAD, a Crnjanski u London - istakla je Svetlana Šeatović, urednik skupa.

"HERCEGOVAČKI VIJENAC"

U SKLOPU "Dučićevog dana" promovisana je Antologija savremene srpske lirike u istočnoj Hercegovini "Hercegovački vijenac", autora Gedeona Stajića. Knjiga je posthumno dopunjeno izdanje savremene srpske lirike u istočnoj Hercegovini, za koju je autor rekao da predstavlja istiniti prikaz događaja u drugoj polovini 20. i početkom 21. veka, dat na jedan poseban način. U toj antologiji svoje mesto je našlo 17 književnika iz Hercegovine sa 375 pesama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!