HUMANI MARATON SREDNJOŠKOLACA: U SŠC "Istočna Ilidža" radi sekcija koja organizuje mnogobrojne akcije

M. REGOJE

31. 03. 2022. u 10:00

U SREDNjOŠKOLSKOM centru "Istočna Ilidža" postoji jedna sekcija čiji nas članovi iznova, godinama, podsećaju da su humanost i dobročinstvo načela življenja, a da je biti čovek suština bivstvovanja.

ХУМАНИ МАРАТОН СРЕДЊОШКОЛАЦА: У СШЦ Источна Илиџа ради секција која организује многобројне акције

Foto Privatna arhiva

O sekciji "Farmakon", koju čine farmaceutski tehničari trećeg  i četvrtog razreda, već se govorilo, i to 2019. kada su uspešno organizovali humanitarnu akciju za njihovog druga Miloša Božovića, ali i malenu Ivanu Bjelogrlić.

I tu nisu stali, humanitarne akcije su se nizale. Tako ova grupa, koju činioko petnaestak učenika i dva profesora, u svojoj maloj školskoj radionici proizvodi labela, kreme za lice i ruke, cinkovu pastu, sapune, šampone i druge kozmetičke preparate, a sav prihod od prodaje usmeravaju u dobrotvorne svrhe.

- Godišnje proizvedemo preko 1.000 tih proizvoda, a kvalitet je iz godine u godinu sve bolji - kaže Bojana Radojević, profesor hemije i jedan od koordinatora sekcije.

- Sekcija "Farmakon" na ovome neće stati. Mi ćemo uvek biti tu za ljude kojima je pomoć potrebna.

Članovi sekcije "Farmakon", Foto Privatna arhiva

Jelena Koprivica, profesor farmaceutske grupe predmeta, i takođe koordinator sekcije, dodaje da je cilj edukovati učenike, ali i razviti kod učenika svest o tome da je humanost jedna od najlepših ljudskih osobina, te da će negovanjem duha i istinskih vrlina, pokazati svu raskoš svojih ličnosti.

Profesori ističu da se uglavnom baziraju na proizvodnji krema za lice i ruke, labela i cinkove paste.

- Pokušavamo iz godine u godinu da budemo još kvalitetniji, istražujemo nove recepture, naručujemo nove sirovine i idemo u korak s vremenom - ističu profesorke.

Proizvodi "Farmakona", Foto Privatna arhiva

Humani srednjoškolci sada su organizovali još jednu akciju s ciljem prikupljanja sredstava za lečenje teško obolele devojčice Ivane Bjelogrlić i mladića Miloša Božovića.

Akcija ima slogan "Neka osmeh zasija na njihovim licu, podršku dajte za Božu i Icu", a nazvana je i humanitarni maraton, jer, kako kažu, žele da se takmiče u disciplinama kao što su humanost i solidarnost.

KOZMETIČKI ŠTANDOVI I KONCERTI

HUMANITARNA akcija, koju su pokrenuli srednjoškolci, počela je 8. marta, kada su u prostorijama škole, ali i širom grada, postavili štandove gde su prodavali svoje kozmetičke preparate.

Humanitarni maraton se završava 1. aprila, kada će učenici SŠC i Muzičke škole održati koncert u prostorijama Kulturnog centra, za koji ulaznice građani već danas mogu kupiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)