UGAŠENO NA DESETINE POŽARA: LJudska nepažnja uzrok sve češćeg širenja vatre na području Istočnog Sarajeva

M. REGOJE

28. 03. 2022. u 05:30

DOŠLO je proleće i donelo lepo vreme, pa je počelo čišćenje livada i imanja, koje se, najčešće, završava nekontrolisanim širenjem vatre i ugrožavanjem kuća, ali i ljudskih života. To je dovelo do povećanog obima posla za vatrogasce iz Istočnog Sarajeva, koji se bore sa desetinama požara.

УГАШЕНО НА ДЕСЕТИНЕ ПОЖАРА: Људска непажња узрок све чешћег ширења ватре на подручју Источног Сарајева

Istočno Sarajevo, Foto Privatna arhiva

Pripadnici Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Istočnog Sarajeva u proteklih nekoliko dana ugasili su desetine požara na otvorenom prostoru u svih šest gradskih opština.

Starešina TVSJ Njegoš Vukadin rekao je da su prestanak padavina i nagli porast temperature prouzrokovali značajno povećanje broja požara na otvorenom prostoru, kao i da su ovi požari izazvani radovima na poljoprivrednom zemljištu, odnosno nekontrolisanim spaljivanjem korova i drugog drvnog otpada.

- Iskustvo iz prethodnih godina nam pokazuje da je uzročnik požara ovog tipa u većini slučajeva ljudski faktor. Želim da upozorim građane da ovakvi požari mogu veoma lako izmaći kontroli, i da neretko zahvate i ugroze šumska područja, pomoćne i stambene objekte, pri čemu mogu nastati ogromne posledice po život i zdravlje ljudi, materijalna dobra, i životnu sredinu - kaže Vukadin.

Vukadin je uputio apel građanima da se uzdrže od pomenutih aktivnosti prilikom uređenja imanja.

- Ukoliko ne postoji drugi način da urede svoja imanja, pozivam građane da spaljivanje otpada obavljaju samo za vreme povoljnih vremenskih uslova i da obaveste najbliže vatrogasno odeljenje - istakao je Vukadin.

On je upozorio da je ovo tek početak vremenskih uslova koji pogoduju izazivanju i širenju požara na otvorenom prostoru.

- Napominjem da bi period koji je pred nama mogao još više ugroziti živote, zdravlje i imovinu ljudi. Stoga pozivam građane da odmah prestanu sa bilo kakvim paljenjima i da pitanje otpada rešavaju odlaganjem na postojeće deponije - rekao je Vukadin.

ZA NEODGOVORNE SLEDE PRIJAVE

STAREŠINA Teritorijalne vatrogasno jedinice Istočnog Sarajeva je upozorio građane da će TVSJ, posle intervenisanja i gašenja požara, dostavljati podatke o licima koja izazivaju ovu vrstu požara MUP-u sa zahtevom za sankcionisanje neodgovornih pojedinaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!