SKORUP SA UKUSIMA ROMANIJE: Kajmak i rogatički krompir zaštitno lice Sarajevsko-romanijske regije

M. REGOJE

19. 03. 2022. u 07:13

ROMANIJSKI skorup-kajmak, zlatni predstavnik gastro ponude ovog kraja, za kojeg kažu da svoj poseban ukus duguje prirodnim bogatstvima kojima obiluje Romanija i čuveni rogatički krompir odavno su zaštitno lice ovog kraja, a kajmak je odnedavno i međunarodno priznat.

СКОРУП СА УКУСИМА РОМАНИЈЕ: Кајмак и рогатички кромпир заштитно лице Сарајевско-романијске регије

Foto M. Regoje

Udruženje proizvođača Romanijski skorup-kajmak broji 24 članice sa područja opština Sokolac, Han Pijesak i Rogatica. Sve njih je ujedinila proizvodnja nadaleko poznatog, a sada i međunarodno u 29 zemalja, priznatog, skorup- -kajmaka.

Iz ovog udruženja navode da je tajna skorup-kajmaka u njegovoj tradiciji, geografskom poreklu, imenu i tehnologiji proizvodnje.

- Naše životinje isključivo se hrane travom sa prirodnih pašnjaka i šuma, piju planinsku vodu, u toku dana kreću se slobodno, hrana je organska, a životinje su u toku celog dana izložene prirodnim uslovima života - navode iz Udruženja.

Foto M. Regoje

Dodaju i da je proizvodna karakteristika skorupa ta da se priprema u domaćinstvima, po tehnologiji staroj 100 godina.

- Mleko se termički obrađuje. Poseban proces je dimljenje u kolibama, gde nastaje skorup i kao takav skuplja se u drvene kačice i soli se. Red kajmaka, so, red kajmaka, so i pritiska se da odstoji mesec i više dana - kažu u Udruženju.

Dugo postoji ideja da se, kao kajmak, na neki način zaštiti i poreklo i kvalitet nadaleko čuvenog rogatičko-boričkog krompira kao osnovne povrtlarske kulture većeg broja domaćinstava u opštini Rogatica. Zahvaljujući vrhunskom kvalitetu i dugoj tradiciji uzgoja, rogatički krompir nadaleko je prepoznatljiv i predstavlja bedž Sarajevsko-romanijske regije.

Prema nekim podacima krompir je u ove krajeve doš ao 1896. godine i odmah su ga prihvatili seljaci sa Borika i okoline Rogatice, koji su tada počeli da se bave uzgojem ovog, po kvalitetu, čuvenog povrća.

Foto M. Regoje

BUDUĆNOST U ORGANSKOJ PROIZVODNjI

ČLANOVI Udruženja proizvođača romanijski skorup-kajmak prenose mlađim naraštajima način i tehnologiju pripreme ovog jedinstvenog specijaliteta, baš kao što su njima njihovi preci preneli.

- Primetno je da se sve više traže kajmak i mlečni proizvodi, kao i sve drugo što je organski proizvedeno. Ima budućnosti, samo treba raditi - navode iz udruženja proizvođača romanijski skorup kajmak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)