SARAJEVO DA NE BIRA STRANU! Sednica Parlamenta BiH o sukobu u Ukrajini održana bez predstavnika Srpske

S. M.

04. 03. 2022. u 19:26

U SARAJEVU je u petak održana sednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH bez srpskih poslanika.

САРАЈЕВО ДА НЕ БИРА СТРАНУ! Седница Парламента БиХ о сукобу у Украјини одржана без представника Српске

Sednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Foto N. Uglješa

Predstavnici RS nisu želeli da prisustvuju sednici, jer smatraju da bošnjački poslanici žele da BiH bira stranu u sukobu u Ukrajini, što nije dobro. Iako su na sednici predloženi zakljuci poslanika iz Federacije BiH, vezanih za dešavanja u Ukrajini, isti neće biti ozvaničeni jer nemaju podršku poslanika iz Srpske i biće odbačeni na narednoj sednici Kolegijuma Parlamenta BiH.

Inače, u zaključcima se traži da se osudi "agresija" Ruske Federacije na Ukrajinu, da Rusija bude suspendovana iz Saveta za sprovođenje mira u BiH, i da se ukine bezvizni režim sa Rusijom.

Nenad Stevandić, predsedavajući Srpskog kluba u PBiH, kaže za "Novosti" da je sednica bošnjačko podilaženje Zapadu da bi se situacija u Ukrajini iskoristila za prikupljanje jeftinih poena sarajveskih političara.

- Ovakve aktivnosti ruše ionako nikakve odnose u BiH. Bošnjaci bespotrebno stavljaju BiH u poziciju da bira stranu. U BiH se strana ne bira kako odluče Bošnjaci, već sva tri naroda. Očigledno Sarajevo želi uneti dodatnu mržnju među narode.

Nenad Stevandić, Foto Ujedinjena Srpska

Sanja Vulić, poslanik SNSD u PD Parlamenta BiH, kaže da je sednica čista zloupotreba Predstavničkog doma.

- Toliko fašističkih poruka nije se čulo ni u onim nesrećnim vremenima. Ako političko Sarajevo na budućnost gleda tako što Srbe naziva silovateljima, mučiteljima, genocidašima, jasno je svima, pa i predstavnicima međunarodne zajednice, koliko Bošnjaci ne žele suživot i koliko zapravo mrze Srbe - kaže Vulićeva.

Ona kaže da je tragični sukob u BiH doneo svima gubitke.

- Srpske majke i danas ne znaju gde su tela i odrubljene glave njihovih sinova, a sami sebe ubijali ni masakrirali - nisu. Političko Sarajevo ne zanimaju ni Rusija, ni Ukrajina, svesni su da smo nebitni, premali i neuređeni da uopšte iznosimo stav. Ono što ih zanima jeste medijski prostor u kome napadaju Srbe i Milorada Dodika - poručila je Vulićeva.

PREDSEDNIŠTVO, A NE PARLAMENT

SRPSKI poslanici su poručili da je Predsedništvo BiH jedino mesto gde se mogu donositi odluke iz oblasti spoljne politike, što je u isključivoj nadležnosti ovog izvršnog organa, a ne Parlamenta BiH, kako nameće Sarajevo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)