"ŠTIT" U SLUŽBI GRAĐANA: Pokaznom vežbom obeležen Međunarodni dan civilne zaštite

D. CURAĆ

02. 03. 2022. u 06:08

POVODOM Međunarodnog dana civilne zaštite u Trebinju je održana pokazna vežba "Štit 22".

ШТИТ У СЛУЖБИ ГРАЂАНА: Показном вежбом обележен Међународни дан цивилне заштите

Vežba na reci Trebišnjici, Foto D. Curać

Svrha vežbe je provera ljudskih i materijalno tehničkih resursa, efikasnost reakcije timova prvog odgovora u nesreći, hitnoj intervenciji pružanja prve i medicinske pomoći, te evakuaciji unesrećenih lica.

- I ove godine Dan civilne zaštite obeležavamo radno. U pet tačaka pokazali smo za šta smo obučeni i šta se od nas može očekivati u slučaju vanrednih situacija, odnosno elementarnih nepogoda i prirodne katastrofe. Pripadnici Civilne zaštite i spasavanja su 24 časa na raspolaganju svim građanima Srpske - istakao je Milan Novitović, direktor Civilne zaštite RS.

Radne tačke bile su vežbe: talačka kriza, spasavanje tri lica iz reke Trebišnjice koja su uspela isplivati iz potopljenog vozila, spasavanje osobe koja nije uspela isplivati iz potopljenog putničkog vozila...

- Ove vežbe su važne sa jednog aspekta da ukažemo na značaj ovih službi, odnosno da nisu bitne samo kada je potrebno i da samim tim dobiju veću pažnju u društvu. Druga stvar je uvežbavanje radnji koje nam sigurno mogu biti od koristi - istakao je Stevan Bekan, direktor JP "Ekologija i bezbednost".

Među učesnicima bilo je i Speleološko društvo "Zelena brda" iz Trebinja, koje ima iskustvo sa spasavanjima iz jama.

- Drago mi je što smo bili deo te pokazne vežbe, koja nije preterano zahtevna. Imamo iskustvo sa spasavanjima iz jama, a to su situacije u kojima je najpotrebnije voditi računa o sigurnosti u svemu - naglasio je Dubravko Kurtović, član "Zelenog brda".

PRIZNANjA

I OVE godine pojedincima i pripadnicima službi za spasavanje uručene su plakete i zahvalnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao