SLAVE UVOD U KRVAVE SUKOBE: Republika Srpska ne priznaje Dan nezavisnosti BiH koji uporno nameće Sarajevo

S. MIŠLjENOVIĆ

01. 03. 2022. u 08:12

POLITIČKO Sarajevo, odnosno deo Federacije BiH gde su Bošnjaci većina, i ove godine obeležava 1. mart kao takozvani Dan nezavisnosti, jer je na taj datum održan referendum o izlasku BiH iz tadašnje Jugoslavije.

СЛАВЕ УВОД У КРВАВЕ СУКОБЕ: Република Српска не признаје Дан независности БиХ који упорно намеће Сарајево

Prijedor akademija, Foto Prijedor 24

Ali iz Sarajeva konstantno zaboravljaju da istaknu da je to referendum na kojem Srbi nisu učestvovali i da je to dan kada je na Baščaršiji ubijen srpski svat Nikola Gardović. To je dan kada je počeo rat u BiH i to nije nikakav dan nezavisnosti, poručuju iz Republike Srpske.

- Prvi mart nije praznik, nego dan žalosti, dan koji je doveo do krvavog rata. Nijedan naš zakon ne poznaje 1. mart kao praznik, a budući da zakon o praznicima nikada nije donet ni u Parlamentarnoj skupštini BiH, to nije nikakav državni praznik, kako ga lažno predstavljaju. Za nas dan nezavisnosti BiH ne postoji, ni pravno ni suštinski. Taj datum je za srpski narod i Srpsku datum razbijanja Jugoslavije, preglasavanja, podela i uvoda u krvave ratne sukobe - rekao je Čubrilović.

Sarajevo okićeno zastavama BiH, Foto AVAZ

On je dodao da je veoma degutantno kako se upravo oni, koji su 1. marta razbili Jugoslaviju, oni koji su slavili i slave to razbijanje, danas predstavljaju kao zagovornici jugoslovenstva, ideje "bratstva i jedinstva" i "multietičnosti".

- I onda i sada srpski narod je ostao principijelan. Dali smo zakletvu da ćemo čuvati Jugoslaviju i učinili sve da zajednička država opstane. A 1. mart je dan razbijanja te države, dan žalosti koji je doveo do krvavog građanskog rata - zaključio je Čubrilović.

Snježana Novaković Bursać, šef Kluba SNSD u PBiH kaže da bi dan nezavisnosti trebalo da se obeležava kao najtragičniji dan u BiH, jer su na taj datum Srbi isključeni iz procesa koji su doveli BiH do rata.

- Pristup prema praznicima i obeležavanje praznika u BiH možda najslikovitije opisuje koliko je ova zemlja unutar sebe podeljena. Bošnjački političari ne žele da realno i činjenično sagledaju kako sadašnjost, tako i prošlost. U tome se ogleda i taj njihov konfuzan pristup ovoj zemlji i politici, koji nas drži u blokadi svih ovih godina - ističe Bursaćeva.

Nedeljko Čubrilović, Foto D. Gavrić

Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da 1. mart nije definisan kao praznik u BiH i da ga ni na koji način ne treba obeležavati. On je napomenuo da pojedinci koji na osnovu nekih drugih odluka koriste i obeležavaju taj datum, to rade mimo odluka zajedničkih institucija.

- Na taj način se u najvećoj meri obezvređuje postojanje i rad zajedničkih institucija - rekao je Tegeltija i pozvao sve koji poštuju zakon da danas budu na svojim radnim mestima.

PROVOKACIJA U PRIJEDORU

U PRIJEDORU je proteklog vikenda održana i svečana akademija povodom 1. marta na kojoj su prisustvovali i visoki zvaničnici SDA uz poruke da su ponosni što se u Prijedoru u Republici Srpskoj održava pomenuta svečanost. Iz političkih partija RS su poručili da neće nasedati na ovakve provokacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna