SLAVE POČETAK RATA: Oštra poruka Srpskog člana PBiH političkom Sarajevu

S. M.

28. 02. 2022. u 06:30

MUSLIMANI obeležavaju "1. mart" kao tzv. dan nezavisnosti BiH, ali to nije nikakav praznik, već sinonim zla, stradanja i uvoda u krvavi građanski rat, poručio je srpski član PBiH Milorad Dodik.

СЛАВЕ ПОЧЕТАК РАТА: Оштра порука Српског члана ПБиХ политичком Сарајеву

Foto V. Tripić

Dodik je naglasio da je poražavajuća činjenica da neko slavi početak rata, ubistvo na Baščaršiji srpskog svata, paljenje srpske zastave, preglasavanje i početak etničkog čišćenja sarajevskih Srba.

- Sve to govori kako muslimani vide BiH. Kako su je gledali 1. marta 1992. tako je vide i danas - BiH čiji su oni vlasnici, dok su Srbi i Hrvati za njih stranci na svojoj zemlji i na svojim ognjištima. Te 1992. godine oni su poslali jasnu poruku kakvu BiH želi - istu kao što je današnje Sarajevo u kojem su Srbi na nivou statističke greške - naglasio je Dodik.

On je istakao da je 1. mart nepostojeći praznik, falsifikat falsifikata i, pre bi se moglo reći, dan žalosti za sve njene stanovnike.

- I danas, 30 godina kasnije, kod muslimanskih lidera postoji isti poriv da falsifikuju istoriju, činjenice, ustavnu poziciju BiH kao državne zajednice sastavljene od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH i tri konstitutivna naroda. Nažalost, ta nakaradna potreba političkog Sarajeva da svoje interese nameće svima nama koji živimo u BiH nije danas ništa manja nego juče, pre pet, 10 i 30 godina - ukazao je Dodik.

On je naglasio da je za budućnost BiH, ako je i ima, neophodno poštovanje onoga što je suština Dejtonskog sporazuma i Ustava, a to je da je BiH zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda, na čemu Srpska sve vreme insistira.

NIJE USVOJEN ZAKON O PRAZNICIMA

JOŠ uvek BiH nema usvojen Zakon o praznicima na zajedničkom nivou, jer bošnjački političari godinama odbijaju da sednu za sto i razgovaraju na tu temu. Više puta iz Srpske su stizali predlozi da se otvori dijalog oko pomenutog zakona i da sva tri naroda predlože datume koji bi se obeležavali, ali Sarajevo nije za dogovor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)