TURISTI "NA CRNO" ISPRAZNILI KASU: Šta pokazuju zvanični podaci o broju posetilaca Republike Srpske u decembru

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 02. 2022. u 07:22

PREMA zvaničnim podacima institucija RS u decembru 2021. godine, ostvareno je 26.980 dolazaka turista u Srpsku.

ТУРИСТИ НА ЦРНО ИСПРАЗНИЛИ КАСУ: Шта показују званични подаци о броју посетилаца Републике Српске у децембру

Ljubiša Ćosić, Foto SNSD

Na osnovu tog broja uplaćeno je svega 98.584 KM prihoda po boravišnoj taksi. Sagovornici "Novosti" kažu da je to katastrofalan podatak koji govori o razmerama rada u sivoj zoni, odnosno primanja turista na crno, gde očito vlasnici smeštajnih kapaciteta goste ne prijavljuju i izbegavaju plaćanje boravišne takse koja ide u budžet.

Dalje tvrde da je samo u Banjaluci oko Nove godine bilo oko 70.000 ljudi u gradu i da se govorilo o sjajnoj poseti turista, kao i da su svi kapaciteti bili zauzeti čitav mesec i nije se mogao naći slobodan krevet. Pored Banjaluke, turisti su okupirali i Trebinje, Istočno Sarajevo, Jahorinu, Bijeljinu...

Poseta koja je definitivno bila velika, kada se uporedi sa zvaničnim podacima o naplati takse, dokaz je da se radi o malverzacijama velikih razmera.

Ljubiša Ćosić, predsednik Saveza opština i gradova RS kaže da je prosto postalo neizdrživo koliko se izbegava plaćanje boravišne takse, koja iznosi od dve do tri marke po osobi po noćenju, zavisno od grada, i to je sada već masovna pojava širom zemlje kojoj se mora stati u kraj.

- Na primeru grada Istočno Sarajevo je to očigledno, jer ovde se naplati godišnje oko 250.000 KM. To je neprihvatljivo, jer imamo i Jahorinu. Realno je da imamo oko milion maraka od taksa - kaže Ćosić, koji je i gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Prema njegovim rečima, radi se o novcu koji je namenjen za promociju turističkih potencijala cele Srpske i za privlačenje novih gostiju.

- Boravišna taksa je zakonska obaveza i mora se poštovati - istakao je Ćosić.

On poručuju da su iz Saveza već otišli zahtevi inspekciji da pročešljaju teren i da se utvrdi koji su oni koji izbegavaju plaćanje boravišne taksu i da im se pretresu knjige gostiju.

- Spremili smo i izmenu zakonske regulative da ubuduće imamo dnevnu prijavu gosta u saradnji sa Poreskom upravom RS - poručio je Ćosić i dodao da će se tim izmenama sprečiti da podatke o gostima dostavljaju na kraju meseca.

Popunjeni kapaciteti na Jahorini, Foto Olimpijski centar Jahorina

Miodrag Lončarević, direktor TORS kaže da su uložili mnogo truda kako bi privukli goste u Srpsku i da nije zadovoljan sa podacima o naplati boravišnih taksi.

- Na osnovu uplata boravišne takse po objektima koji se bave uslugama pružanja smeštaja u 2021. od ukupno 64 opštine i grada naplata boravišne takse je zabeležena u 51 opštini na području Srpske. U 13 opština nema smeštajnih kapaciteta, i samim tim nije ni bilo prihoda - pojasnio je Lončarević.

TORS je u 2021. realizovao promotivne aktivnosti na domaćem i stranom tržištu najviše bazirajući se na region Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija.

U BANjALUCI SAMO 9.500 NOĆENjA

ONO što je posebno zanimljivo jeste da je Banjaluka u decembru prošle godine imala zvanično prijavljenih samo 9.500 noćenja, i pored navale turista u glavni grad Srpske, dok je u septembru bilo više od 10.000 noćenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a