PICULA PREDVODNIK JURIŠA NA DODIKA: EP traži sankcije za srpskog člana Predsedništva BiH, mere moguće samo ukoliko se slože sve zemlje

S. MIŠLjENOVIĆ

18. 02. 2022. u 07:00

EVROPSKI parlament usvojio je amandman trojice zastupnika u okviru godišnjeg izveštaja u Odboru za spoljne poslove kojim se poziva na uvođenje sankcija srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, a kao glavni razlog se navode "secesionistički potezi". Amandman su podneli zastupnici Tonino Picula, Pedro Markus i Tijs Rojten, a "za" su glasala 504 poslanika EP.

ПИЦУЛА ПРЕДВОДНИК ЈУРИША НА ДОДИКА: ЕП тражи санкције за српског члана Председништва БиХ, мере могуће само уколико се сложе све земље

Milorad Dodik i Tonino Picula

Dodik je izjavio da stavovi EP o BiH pokazuju da evroparlamentarci ne znaju šta se dešava u toj zemlji i da se verovatno informišu iz medija koji već mesec dana, svaki dan, ekskluzivno najavljuju rat u Ukrajini:

- Meni je otprilike suđeno, a da me niko ništa nije upitao i da niko nije došao u RS da vidi o čemu se radi. I niko od tih parlamentaraca koji su digli ruku "za" nije pogledao Ustav BiH, dostupan na internetu.

On pita i da li 504 ozbiljna čoveka mogu da pomisle da se jedna država raspada jer o njoj kritički govori jedan čovek i da li su ozbiljni ako misle da će u BiH procvetati ruže samo ako uvedu sankcije bilo kome:

- Uz uvažavanje evropskih institucija, ja ne mislim da odustanem od legalnih i legitimnih političkih aktivnosti u odbrani RS.

Ova odluka EP, međutim, ne znači da će Dodiku automatski biti uvedene sankcije. Sagovornici "Novosti" ukazuju da je reč o jeftinom sakupljanju političkih poena, a kao predvodnika izdvajaju hrvatskog poslanika Piculu koji se više puta "proslavio" kritikama Srpske i Srbije.

Nisu čak ni svi hrvatski evroparlamentarci podržali amandman, protiv su bili poslanici HDZ.

Ana Trićić Babić, savetnica srpskog člana Predsedništva BiH za spoljnu politiku, kaže za "Novosti" da je amandman dnevnopolitički potez Picule:

- Sada EP traži od Saveta EU, koji čine šefovi država i vlada članica, da reaguju. Ali ni njih ne obavezuje usvajanje ovog amandaman u Evropskom parlamentu.

Ona kaže da pojedini centri moći žele da nametnu temu sankcija Dodiku, da se to stavi na dnevni red predstojećeg sastanka ministara spoljnih poslova EU, koji će se baviti BiH:

- Eventualna odluka o sankcijama mora biti jednoglasna, odnosno da sve članice EU stanu iza nje. Nekoliko ministara, među kojima je i šef mađarske diplomatije, već su poručili da se nikada neće složiti sa sankcijma.

Član Predsedništva SNSD Sanja Vulić kaže da je sramotna oduka EP o usvajanju amandmana:

- Oni ne znaju šta je srpski inat. Iz dana u dan, evropske i svetske sile Srpsku čine sve jačom i moćnijom, nasiljem koje sprovode nad svima nama i Dodikom.

OPTUŽBE ZA NAVODNU SECESIJU

U AMANDMANU, između ostalog, piše da se poziva Savet da nametne ciljane sankcije Dodiku i njegovim saradnicima zbog "njegovih koruptivnih radnji, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH". Uz to, oštro se "osuđuju neustavne secesionističke mere vlasti RS" i uspostavaljanje paralelnih institucija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!