LJUDINA IZ RAĐEVINE: Žalost za vladikom Lavrentijem i u Republici Srpskoj

V. M.

24. 01. 2022. u 12:09

MNOGI ljudi, sa leve obale Drine, sa bolom, tugom i nevericom primili su vest o upokojenju episkopa šabačkog Lavrentija, koji je uvek bio rado viđen na levoj obali Drine, i pre rata, i u posleratnom periodu i poslednjih godina.

ЉУДИНА ИЗ РАЂЕВИНЕ: Жалост за владиком Лаврентијем и у Републици Српској

Foto: V. M.

Voleo je, kaže arhimandrit Lazar Kršić, duhovnik manastira Tavne kod Ugljevika, vladika sve dobre ljude, “a nekako posebno nas sa leve obale Drine i Save, često pričajući da je njegovo najlepše doba bilo baš ono kada je odmah posle svršenog Bogoslovskog fakulteta, bio sveštenik na Kupresu“.

-Za kratko vreme narod ga je zavoleo i on njih, kao najrođenije i rastanak im je teško pao - kaže otac Lazar kome je vladika bio nadležni episkop dok je bio sveštenik u Engleskoj. - Govorio je da je „verujući narod u BiH, a posebno na Kupresu, Božji narod u pravom smislu te reči, što je osećao i na bogosluženjima i na uobičajenim susretima sa njima u vreme bezbožničke vlasti u BiH i SFRJ. - Voleo je Republiku Srpsku. Mnogo mi je bio zahvalan za pomoć koju smo mu pružili moji prijatelji i ja u Londonu za pripremu sabranih dela svetog vladike Nikolaja. Uvek smo se radovali jedan drugom kad se vidimo.

Foto: V. M.

Za oca Lazara „to nije bio samo vladika, već i čovek, gospodin, čovekoljubac i ljudina kakvog svet retko rađa“.

Veliki dobrotvor SPC akademik Dragoljub Drago Mirković iz Bijeljine, nosi Orden vladike Nikolaja koji mu je dodelio vladika Lavrentije, „i sa njime se sa razlogom ponosi i tek će da se ponose i on i njegova porodica“.

-I za mene, i za moju suprugu Rosu i za porodicu našeg sina, svaki susret sa vladikom bio je za pamćenje, kao melem u ovim vremenima -kaže Mirković. - Moja supruga Rosa je iz Rađevine, kraja odakle je vladika, i znam te ljude dobro. Hvala na svemu našem dobrom vladiki, ocu, duhovniku, humanisti i čovekoljupcu.

BONUS VIDEO: UZ STIHOVE PESME "TAMO DALEKO": Sahranjen književnik Radovan Beli Marković

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)