IMOVINU SKRIVAJU I NE MARE: Izabrani predstavnici građana BiH ignorišu dostavljanje izjava o imovinskom stanju

S. MIŠLjENOVIĆ

13. 01. 2022. u 08:45

VEĆ godinama u BiH izabrani političari "zaboravljaju" da dostave svoj imovinski i finansijski karton, ne samo kada dođu na funkciju, već i kada završe mandat!

ИМОВИНУ СКРИВАЈУ И НЕ МАРЕ: Изабрани представници грађана БиХ игноришу достављање изјава о имовинском стању

Vlasnici najskupljih kvadrata su najčešće političari, Foto Novosti

Stanovi, automobili, količina novca koju neki političar u BiH ima pri dolasku na funkciju, kao i imovina i novac koji imaju nakon mandata tako ostaju tajna.

Kako bi se građani uverili koliko imovine i novca imaju političari u BiH, a da te informacije budu dostupne i institucijama BiH, Centralna izborna komisija BiH pokrenula je postupke protiv 569 zvaničnika koji nisu dostavili izjave o imovinskom stanju za mandatni period 2016-2020, kao i za mandatni period koji je počeo 2020, a završava 2024. godine. Izabrani zvaničnici dostavljaju CIK BiH izjave o imovinskom stanju na početku i na kraju mandata.

Darko Kuzmanović, Foto BNTV

- Očekujemo u narednih 15 dana da imamo celovitu informaciju o tome ko jeste, a ko nije dostavio izjavu o imovinskom stanju, poručuju iz CIK i dodaju da takve izjave treba učiniti dostupnim javnosti.Darko Kuzmanović, politički analitičar, kaže, za "Novosti" da čim političari imaju potrebu da nešto kriju to daje razlog za sumnju da se zapravo skrivaju neke nečasne radnje.

Obećanja pljušte u kampanja ilustracija, Foto Nezavisne Novine

- Ogroman materijalni i finansijski kapital koji poseduju političari u ovako siromašnom društvu kakvo je naše može biti legalno, ali postavlja se i pitanje da li je normalno da u ovakvom stanju pojedinci u institucijama imaju i 10 puta viša primanja od najniže plate u RS - ističe Kuzmanović.

- Spas je za političare samo što građani nisu svesni količine njihovog bogatstva i bahatosti, jer da jesu, situacija bi verovatno eskalirala. Nemoguće je da političar samo od svoje plate, može posedovati firme, luksuzne automobile i imati po nekoliko stanova na atraktivnim lokacijama u Banjaluci, Beogradu, Crnoj Gori... Upravo zato političari i kriju svoju imovinu i beže od donošenja zakona o ispitivanju porekla imovine, jer bi sve to praktično bilo nemoguće dokazati. Da se političari iz moralnih razloga uzdržavaju od prikazivanja imovinskih kartona, radili bi na tome da i građani žive dostojanstveno.

Obećanja pljušte u kampanja ilustracija, Foto Novosti

STRAH OD ZATVORA

KUZMANOVIĆ kaže da je pravi razlog za skrivanje imovine strah od dugogoišnjih zatvorskih kazni i sve dok se sa praksom zatvaranja korumpiranih političara ne počne, na političkoj sceni ćemo imati pojedince koji će enormno uvećavati svoje bogatstvo a građani će postajati sve siromašniji.

NIKO SE TIME NE BAVI

IZVRŠNA direktorka "Transparensi internešnal BiH" Ivana Korajlić kaže, za "Novosti", da političari mogu da rade šta hoće kad su u pitanju imovinski kartoni i izjave o finansijama jer u BiH prosto nema institucije koja treba tim ozbiljno da se bavi.

- U BiH se već duže vreme pokušava usaglasiti Zakon o sukobu interesa BiH, čiji bi deo bili imovinski kartoni političara i izabranih predstavnika, ali od toga zasad nema ništa i svi pregovori padaju u vodu - kaže Korajlićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)