NA SASTANCIMA NE POMINJU SANKCIJE: Zapadni emisari imaju uigranu matricu, raste pritisak na Dodika

S. MIŠLjENOVIĆ

18. 12. 2021. u 08:00

STRANI emisari, koji su proteklih mesec dana okupirali BiH, na sastancima sa Miloradom Dodikom ne koriste reč sankcija već sugerišu srpskom članu Predsedništva da je na sceni usporavanje napretka BiH i da to ne treba da se radi.

НА САСТАНЦИМА НЕ ПОМИЊУ САНКЦИЈЕ: Западни емисари имају уиграну матрицу, расте притисак на Додика

Foto: Novosti

Ovo je "Novostima" rečeno u krugovima bliskim Dodiku, a posle objave specijalnog savetnika američkog državnog sekretara Dereka Šolea da je srpskom članu Predsedništva BiH preneo "ozbiljno upozorenje Vašingtona".

Niko, naravno, ne spori da je mreža koju Nemci, Amerikanci i Britanci užurbano pletu oko Dodika i Republike Srpske, ali naši sagovornici tvrde da se po ustaljenoj matrici o sankcijama govori tek nakon održanih sastanaka i to se plasira preko društvenih mreža ili sarajevskih medija.

Izvori "Novosti" su uvereni da bi uvođenje sankcija Dodiku označilo pucanje po šavovima BiH jer se negira izborna volja srpskog naroda koji je Dodiku dao rekordan broj glasova na prošlim izborima.

Radovan Kovačević, savetnik srpskog člana PBiH, kaže za "Novosti" da zabrinjava to što predstavnici zemalja koje govore o uvođenju sankcija iste opravdavaju time što "neko ugrožava napredak koji je ostvaren u BiH":

- Sve ono što oni nazivaju napretkom, u prevodu je centralizacija BiH, odnosno radi se o gubitku prava srpskog naroda i prava Srpske koje im garantuje Ustav.

Kovačević ističe da RS poziva na dijalog sve međunarodne partnere, i Nemačku, Veliku Britaniju i SAD.

- Međunarodni predstavnici zaboravljaju da je najviši politički organ BiH njeno Predsedništvo.

Član PBiH sa najvećim brojem glasova i legitimitetom koji je dobijen od građana je Dodik. On je najprepoznatljiviji političar u BiH koji se zalaže za doslednu primenu Dejtonskog sporazuma i Ustava. Bilo kakva priča da se Dodiku uvode sankcije zbog toga što on navodno krši "Dejton" su smešne i dolaze upravo od onih koji su sve vreme bez ikakvog prava kršili taj sporazum i Ustav. Miloš Šolaja, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, objašnjava šta je pozadina mogućih sankcija:

- Očigledno je namera stranih sila, a koje podržavaju politiku Sarajeva i bošnjačkog korpusa, da se na građane RS izvrši strahovit pritisak preko sankcija najjačem političaru RS, a to jeste Dodik, kako na predstojećim izborima ne bi podržali vladajuću koaliciju.

Šolaja ističe da Zapad mora pažljivije pristupiti krizi u BiH, koju je izazvao Valentin Incko, i insistirati na dijalogu, a nikako na sankcijama:

- Sankcije su oblik manipulacije zapadnih sila i nisu se pokazale dobro na Balkanu.

Naš sagovornik napominje da Dodiku sankcije mogu uvesti pojedinačno neke zemlje, a da EU to ne može uraditi, jer nema konsenzusa.

ISTRAGA O AGENCIJI ZA LEKOVE

TUŽILAŠTVO BiH je otvorilo istragu protiv više osoba zbog osnovane sumnje da su počinili krivično delo napada na ustavni poredak. Na saslušanje su pozvani lideri SPS Goran Selak i DNS Nenad Nešić. Nezvanično, Tužilaštvo istražuje nedavno usvajanje Zakona o lekovima i medicinskoj opremi na osnovu kojeg se nadležnost s Agencije za lekove BiH prenosi na nivo RS.

ODNOS SNAGA U SVETU VIŠE NIJE ISTI

POLITIČKI analitičar Vojislav Savić kaže, za "Novosti", da nije siguran da li uvođenje kazni može uticati na srpske političare da promene kurs.

- Danas je to, nakon svega, skoro nemoguće. Okolnosti u kojima je Zapad funkcionisao devedesetih i danas su neuporedive, jer je svet mnogo složenije mesto sa mnogo više aktivnih subjekata u međunarodnoj politici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)