SRPSKA UVODI NAKNADU I ZA PRVOROĐENČAD: Iz budžeta RS izdvaja se dodatnih 25,6 miliona maraka za dečju zaštitu

S. MIŠLjENOVIĆ

04. 12. 2021. u 08:12

REPUBLIKA Srpska, prvi put, uvodi naknadu za prvo rođeno dete koja će iznositi 97 maraka.

СРПСКА УВОДИ  НАКНАДУ И ЗА ПРВОРОЂЕНЧАД: Из буџета РС издваја се додатних 25,6 милиона марака за дечју заштиту

Foto Vlada RS

Takođe, za 100 odsto se povećavaju naknade za drugo treće i četvrto dete. Sve to se nalazi u izmenama Zakona o dečjoj zaštiti RS, a koje će Vlada usvojiti na prvoj sednici sledeće sedmice. Utvrđene izmene zakonske regulative biće u primeni već od 1. januara 2022. godine, potvrđeno je "Novostima" u Vladi.

Pored povećanja naknada za decu duplira se i jednokratna pomoć porodiljama koja će od 1. janura iznositi 500 maraka umesto dosadašnjih 250.

Novim izmenama zakona biće uvećana i naknada za roditelje - negovatelje. Po dosadašnjem zakonskom rešenju, naknada je bila oko 135 KM na mesečnom nivou, sada će biti na nivou najniže plate za prethodnu godinu koja je, u 2020. godini, bila 540 KM.

Radovan Višković, premijer RS, kaže da kada se uzmu u obzir sve sve ove naknade, to će biti dodatnih 25,6 miliona KM na godišnjem nivou, koje će Vlada izmenom ovog zakonskog rešenja u narednoj godini obezbediti za te kategorije.

- Na ovaj način Vlada želi da pomogne natalitet u Republici Srpskoj i stimuliše rađanje - istakao je premijer.

Alen Šeranić, ministar zdravlja RS kaže da su na bazi procene sredstava koja se prikupljaju u Fondu za dečju zaštitu RS uvideli da je u interesu povećanje dečjih dodataka, kao i uvođenje naknade za prvorđenčad.

- U praksi umesto dosadašnjih 48 KM, koliko je bila naknada za drugo i četvrto dete i treće 97 KM, sada će to biti 97 KM za prvo i drugo dete, za treće 140 KM i za četvrto 97 KM. To znači uvećanje od 100 odsto za drugo i četvrto dete i 45 odsto za treće - pojasnio je ministar.

Foto A. Stanković

"Novostima" je u Vladi pojašnjeno i da će se cenzus za dobijanje naknade za prvorođenče računati kao i za drugo, treće i četvrto dete i to se neće menjati. Takođe pojašnjavaju da će od 1. januara 2022. naknadu za prvorođenčad moći primati porodice koje imaju već naknade za drugo, treće i četvrto dete, ali je potrebno da se te porodice obrate Fondu za dečju zaštitu RS.

POVEĆATI PRIMANjA

JOVAN Radovanović, dugogodišnji predsednik Udruženja "Četiri plus" iz Banjaluke kaže da svaka višečlana porodica u RS mora dobiti još jednu prosečnu platu od Republike Srpske bez obzira na to da li oba roditelja rade ili ne.

- Tim porodicama treba dati mogućnost da ovo prihvate ili se odreknu novca u korist neke druge porodice - poručuje Radovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024