DODIK SE OGLASIO PRED PUT U MOSKVU: Sa Putinom ću da razgovaram i o ceni gasa

Tanjug

29. 11. 2021. u 23:39

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik putuje sutra u Moskvu gde će se sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali bi trebalo da dođe i do susreta sa predstavnicima Gasproma i razgovora o isporuci gasa za Republiku Srpsku po povoljnijim cenama od onih u Evropi koje su premašile 1.000 dolara za 1.000 kubika.

ДОДИК СЕ ОГЛАСИО ПРЕД ПУТ У МОСКВУ: Са Путином ћу да разговарам и о цени гаса

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Srbija ima 280, mi imamo 290 zato šta moramo da platimo dodatni tranzit i to je ta razlika. Ja verujem da ćemo za naše potrebe i za potrebe izgradnje gasovoda i dve gasne elektrane postići taj dogovor i da ćemo očuvati ovu cenu za ovaj period kao što je to uradila i Srbija, i da ćemo i mi naći taj uspeh razumevanje Putina koji je postigao Aleksandar Vučić - rekao je Dodik u intervjuu za RTRS.

Naveo je da se Rusija pokazala kao važan partner Republike Srpske, a sve je rezultiralo ekonomskom saradnjom i isporukom energenata po povoljnijim cenama. Dodik je rekao da je večeras sa američkim i evropskim zvaničnicima razgovarano o temama koje se tiču imovine, nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika i Izbornog zakona. On je ocenio da će predstojeća posebna sednica Narodne skupštine RS o vraćanju oduzetih nadležnosti biti u rangu pet najvažnijih kada je reč o odlukama koje je doneo srpski narod na ovim prostorima i Republika Srpska.

- U BiH nije prisutna revolucija, kako je pojedini predstavljaju, već je reč o zaštiti Ustava i prava Republike Srpske, garantovanih Dejtonskim sporazumom - kaže Dodik.

Ističe da od vraćanja na izvorni Dejton, odnosno vraćanja izgubljenih nadležnosti, predstavnici Srpske neće odustati. Poručio je da nametnuta odluka Valentina Incka o kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici mora biti povučena. Ponovio je da u BiH ne postoji visoki predstavnik i nema OHR-a. Upitao je Kristrijana Šmita kako je mogao da pristane na to da dođe u BiH i kaže - ja sam visoki predstavnik, a nije imenovan u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Kristijan Šmit, Foto Tanjug

- Igrate neku igru. Sad očekujete da ću da vas priznam, naravno da neću - poručio je Dodik.

Dodao je da Šmita neće priznati, ni Republika Srpska kao potpisnica Aneksa 10, a to, kaže, nije nevažno. Dodik je naveo da je biran da brani interese srpskog naroda i Republike Srpske, a ne da bude kukavica, a to podrazumeva da se sprovodi Dejtonski mirovni sporazum i slovo Ustava Aneksa 4 Dejtonskog sporazuma. Naglasio je da tu nema nikakve nasilne aktivnosti i nečega što bi predstavljalo nekakvu revoluciju.

- Nastavićemo sa tim i niko nas ne može zaustaviti - poručio je Dodik.

Istakao je da je vreme pokazalo da nisu potrebni organi BiH.

- U ovom trenutku na jedini legalan i legitiman način funkcioniše Republika Srpska, a mnoge to nervira i mnogi to ne žele da vide - istakao je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)