SRPSKA BLOKIRALA SANKCIJE EU: Diplomatska ofanziva pobedila jeftine spinove iz Sarajeva

S. M.

20. 11. 2021. u 17:39

U OVOM političkom trenutku teško da će biti uvedene sankcije Evropske unije prema Republici Srpskoj i njenim političkim liderima. Evropska unija nije u toj fazi bez obzira na razne spinove koji se svakodnevno puštaju preko određenih medija, izjavio je Aleksandar Zobenica stručnjak za politički marketing. 

СРПСКА БЛОКИРАЛА САНКЦИЈЕ ЕУ: Дипломатска офанзива победила јефтине спинове из Сарајева

FOTO: Novosti

Mislim da neće postojati sankcije prema Republici Srpskoj iz EU,  ali da će biti pritisaka prema  političarima Srpske, hoće sigurno, ali političari u Republici Srpskoj su navikli na to u proteklih 25 godina,  kaže Zobenica.

Ističe da u suštini i nije bitno da li će određene zemlje Evropske unije uvesti sankcije političkim liderima iz Republike Srpske.
-  Dodik ima sankcije SAD koje mu ne predstavljaju nikakav problem. Evropska unija da pokrene bilo kakve sankcije potreban je koncenzus svih članica, očito da taj koncenzus ne postoji. Najaglasnija u protivljenju je Mađarska a verovatnio ima još članica koje ne podržavaju  sankcije prema političarima Srpske. Ovo je  rezultat diplomatske ofanzive Republike Srpske koja traje proteklih nekoliko meseci - ističe Zobenica.
On kaže da se u nedelju navršava i 26. godina od parafiranja Dejtonskog sporazuma, a koji je u ime RS potpisao Slobodan Milošević.
- Tada je BiH imala samo deset nadležnosti koje su definisane Dejtonskim sporazumom a sve ostalo je pripalo entitetima. Danas imamo situaciju da je preko 140 nadležnosti oteto Srpskoj usled raznih pritisaka dela međunarodne zajednice i Amerike. Paradoks je da danas jedino Republika Srpska i njeni politički predstavnici štite Dejtonski sporazum, Ustav BiH i pozivaju na poštovanje istog. Ovo je najbolji  trenutak da se kaže dosta uništavanju Dejtonskog sporazuma i prenosu nadležnosti - poručio je Zobenica.
On kaže da se iz sarajevskih političkih krugova pokušava plasirati priča kako će Srbija imati problema zbog izjava Milorad Dodika srpskog člana Predsedništva BiH a to je kako ističe obični jeftini sarajesvki spin.
- Prvo ne bih ni u jednom trenutku ocenio kao zapaljive izjave Milorada Dodika. Ono što Dodik radi u poslednjih šest meseci je poziv na dijalog, mir i nijedna zapaljiva izjava iz Banjaluke nije otišla. Nasuprot tome imate predstavnike političkog Sarajeva koji svaki dan spominju rat i sukobe. Poziv Banjaluke je poziv na dijalog. Srbija ne može da ima problem što se tiče dešavanja u Srpskoj i BiH. Predsednik Dodik je u konstantnoj komunikaciji sa predsednikom Vučićem i rukovodstvom Srbije, i to je primereno jer ipak sa obe strane reke Drine živi isti narod - istakao je Zobenica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?