NABAVLJALI DROGU NA TONE! Pred sudom BiH otkriveni detalji, kriminalne grupe "pale" u akciji "Transporter"

O. MATAVULj

19. 11. 2021. u 09:35

POVERLjIVI dokument Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) BiH pronađen je u pretresu objekata Bojana Cvijetića, uhapšenog u akciji "Transporter", u kojoj je MUP RS zaplenio 303 kilograma marihuane.

НАБАВЉАЛИ ДРОГУ НА ТОНЕ! Пред судом БиХ откривени детаљи, криминалне групе пале у акцији Транспортер

Oduzeta droga, Foto MUP RS

To je na ročištu za određivanje pritvora u Sudu BiH rekao tužilac Dubravko Čampara, navodeći da su u dokumentu bili podaci o kriminalnim organizacijama sa Balkana.

- Dokument je imao oznaku poverljivo, a kako je dospeo do Cvijetića utvrdiće posebna istraga - rekao je Čampara.

Cvijetić je bivši savetnik Dragana Mektića, u vreme dok je obavljao funkciju ministra bezbednosti BiH, i označen je kao vođa grupe osumnjičene za međunarodno krijumčarenje narkotika. Osim njega, uhapšeni su Aleksandar Nikolić, Saša Rađević, suspendovani inspektor MUP RS Mladen Milovanović, Ivan Jurić, Dragan Kresojević, kojima je predložen pritvor, te Tijana Stojanović, Siniša Bačić i Igor Knežević, koji su pušteni na slobodu. Još se traga za Petrom Dukićem koji se povezuje sa kombijem u kojem je otkriven "štek" marihuane.

- Cvijetić je bio u vrhu kriminalne organizacije koja je preko narko-kartela iz Južne Amerike nabavljala na tone kokaina i preko Evrope ga dovozila u BiH. Droga je lagerovana u skladištima firmi u Srpskoj. Za distribuciju u Sarajevu bio je zadužen Nikolić - rekao je Čampara.

Sprovođenje optuženih, Foto MUP RS

Pojasnio je da su veza između grupe i organizatora, te putevi novca otkriveni posebnim istražnim radnjama.

- Skupocena vozila su koristili kao polog za kupovinu droge u Albaniji i Crnoj Gori. Sa Dukićem, koji je u bekstvu, direktno je sarađivao Ekrem Bajrami iz Albanije - istakao je Čampara.

Tvrdi da je osim 303 kg marihuane i vozila, u akciji zaplenjen veliki iznos novca i 56 kg kokaina. To je, kako tvrdi Čampara, "kap u moru", jer je grupa nameravala da u EU prebaci još pet tona.

- U Crnu Goru su izvozili vozila i za to kupovali drogu, a potom novac vraćali u BiH. Hale u kojima su poslovali Dukić i Cvijetić su korišćene za skladištenje droge i firme su im bile paravan za posao s drogom - rekao je tužilac.

NADIMCI IZ "JUŽNOG VETRA"

GRUPA je, između ostalog, otkrivena putem aplikacije "Skaj" koju su koristili za međusobnu komunikaciju. Članovi grupe su u aplikaciji koristili nadimke iz filma i serije "Južni vetar". Iako niko nije bio Maraš, osumnjičeni Cvijetić se koristio nadimkom Crveni. U filmu Crveni je kralj podzemlja koji kontroliše tržište drogom, a igra ga Aleksandar Berček.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna