PROMOCIJA PROIZVODA I PROIZVOĐAČA: Završen peti Semberski sajam mesa "Dvorovi 2021" (FOTO)

B.MILOŠEVIĆ

15. 11. 2021. u 17:53

"POLITIKA Republike Srpske je da zaštiti domaću proizvodnju i omogući da u spoljnotrgovinskom prometu imamo jednak tretman kao i zemlje u okruženju. Jedino BiH nije zaštitila svog seljaka, kada je reč o uvozu mesa - sve ostale zemlje u okruženju jesu", rekao je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine u Savetu ministara BiH, na otvaranju Semberskog sajma mesa u Dvorovima.

ПРОМОЦИЈА ПРОИЗВОДА И ПРОИЗВОЂАЧА: Завршен пети Семберски сајам меса Дворови 2021 (ФОТО)

Foto: B.MILOŠEVIĆ

Košarac je istakao da u Semberiji postoje odlični uslovi za proizvodnju zdrave hrane, koja treba biti snažan zamajac razvoju privrede, ali i agroturizma na ovim prostorima.

Foto: B.MILOŠEVIĆ

Inače, ovogodišnji Sajam, peti po redu, okupio je oko 50 izlagača iz regiona, proizvođača mesa i mesnih prerađevina, proizvoda od mleka i žitarica i pčelinjih proizvoda.

Izložbenim prostorom se širio miris sušenih kobasica, svežih čvaraka, dimljenih sireva, a na nekoliko štandova, majstori-mesari, prikazivali su kompletan proces svinjokolja, od tranžiranja, do topljenja masti i spravljanja kulena.

Foto: B.MILOŠEVIĆ

Posetioci nisu "štedeli'' izlagače, pa je uz pecivo pekare "Braća Lazić" i ajvar fabrike "Tanasić'' iz Dvorova, na štandovima bilo domaćinske degustacije kobasica i sireva. Istovremeno, na platou sajamskog prostora, Radomir Đukić iz Ilijaša zagrevao se oko kazana i rakije "jabukovače''. Kako u šali reče, rakije mora biti, a kako zbog suše nema šljive i kajsije, može i rakija od raznih vrsta jabuka...

Foto: B.MILOŠEVIĆ

Milenko Zupur, u ime organizatora Sajma istakao je da je su ovakve manifestacije uvek dobrodošle, i izlagačima i posetiocima.

- Semberski sajam mesa važan je za privredu Semberije i Republike Srpske, za proširenje i izgradnju novih pogona, te zapošljavanje mladih, što je, pored razmene iskustava proizvođača mesa iz regiona, najvažniji cilj ovakvih manifestacija. Ova zdrava i kvalitetna hrana koja je izložena na Sajmu, može se poslužiti na bilo kojoj evropskoj trpezi i da se ne postidi ni najprobirljivijeg konzumenta - rekao je Milenko Zupur.

Foto: B.MILOŠEVIĆ

BONUS VIDEO: 

KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)