POD VODOM KUĆE I PUTEVI! Alarmantna situacija u Sarajevsko-romanijskoj regiji, proglašeno vanredno stanje

M. REGOJE

06. 11. 2021. u 08:12

OPŠTINE Istočna Ilidža, Pale i Trnovo proglasile su vanrednu situaciju zbog nezapamćenih poplava koje su usled obilnih padavina zadesile ove lokalne zajednice.

ПОД ВОДОМ КУЋЕ И ПУТЕВИ! Алармантна ситуација у Сарајевско-романијској регији, проглашено ванредно стање

Foto M. Regoje

Obilne padavine, koje od petka ne prestaju na području Sarajevsko-romanijske regije, prouzrokovale su izlivanje vodotokova u Istočnoj Ilidži i Trnovu, gde je poplavljen veliki broj domaćinstava i preduzeća.

Miloš Kutlača, stanovnik naselja Kasindo u Istočnoj Ilidži, ističe da su stanovnici celu noć proveli napolju, pokušavajući da odbrane kuće, ali da trenutno nema šanse da se vodena stihija obuzda, jer kiša neprestano pada.

Najalarmantnije je u naselju Vojkovići, gde voda preti da u potpunosti poplavi most "Ratko Močević", i dodatno ugrozi veliki broj domaćinstava.

Stanovnici Vojkovića celu su noć, a i današnji dan proveli ispred kuća, strepeći za svoje domove.

- Samo da ne dođe do kuće, imamo malo dete, već je hladno, zima na pragu - kaže jedan od stanovnika koje smo zatekli u blizini mosta.

Meštani naselja Vojkovići celu noć su proveli napolju, sa ekipama iz opštine.

- Nadamo se da će kiša prestati, da ne bude još veće štete od ove koja je već sada pričinjena - ističu stanovnici Vojkovića.

U ovom naselju se deo obale već obrušio i preti da će povući obližnju pumpu, motel, ali i veliki broj kuća.

Više od 150 domaćinstava je ugroženo, a stanovništvo koje je pozvano da se evakuiše ne želi da napusti svoje domove.

Načelnik opštine Istočna Ilidža, Marinko Božović je izjavio da trenutno veliki broj ljudi i ekipa pokušava da spreči vodu da dođe do ostalih kuća.

- Šteta na privatnim objektima je ogromna. Poplava preti da prekine putnu komunikaciju u Ulici Druge sarajevske brigade, kod preduzeća "Put" pored kamenoloma, a bujica je potkopala i benzinsku pumpu "Sas" i preti mostu - rekao je Božović.

- Veliki problem stvaraju trupci koji dolaze iz gornjeg dela Kasindolske reke i zbog toga na svakom od mostova mora da stoji po jedna mašina koja pravi branu - istakao je Božović.

U opštini Trnovo je situacija takođe alarmantna, voda je ušla u oko 100 kuća.

S obzirom da se i u narednom periodu očekuju obilne padavine,a neuređena korita ne mogu primiti veliku količinu vode, štab za vanredne situacije opštine Trnovo doneo je odliku da se, do daljnjeg, obustavlja rad JU OŠ "Sveti Sava" Trnovo, kao i prevoz učenika srednje škole do Istočnog Sarajeva.

STRADALO STADO OD 130 OVACA

PORODICI Gorana Golijanina iz Trnova je u poplavi stradalo stado od 130 ovaca koje, godinama, sa suprugom uzgaja. Goran se iz Budve, gde je imao privatni biznis, vratio u Trnovo i od pet grla ovaca, dugogodišnjim trudom i zalaganjem, stvorio stado od oko 150 komada.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda