DIVLJAČ OPASNOST NA KOLOVOZU: Na auto-putevima u RS životinje izazvale 21 saobraćajnu nezgodu

O. MATAVULj

04. 11. 2021. u 07:44

NA auto-putevima u Republici Srpskoj ove godine zabeležena je 21 saobraćajna nezgoda izazvana udarom vozila u životinje!Nedavno su dvojica vozača jedva spasla glave kada su na auto-putu Gradiška - Banjaluka "audijem" i "folskvagenom" naletela na krdo divljih svinja kod Nove Topole.

ДИВЉАЧ ОПАСНОСТ НА КОЛОВОЗУ: На ауто-путевима у РС животиње изазвале 21 саобраћајну незгоду

Pregažene svinje na auto-putu, Foto: Printskrin

U manevrima izbegavanja, koji je jedan od vozača uporedio sa "igranjem igrice", obojica su prošli bez teških posledica, ali s razbijenim automobilima i sedam divljih svinja "na duši".

Budući da se radi o potencijalno velikom problemu za bezbednost saobraćaja reagovale su nadležne službe "Auto-puteva RS" i utvrdile da su se svinje na putu našle tako što su provalile zaštitnu žičanu ogradu, koja je prethodno bila u ispravnom stanju. Proboj svinja snimljen je i nadzornim kamerama.

- Oštećenje, koje je izazvalo krdo svinja, odmah je locirano i sanirano - rekla je portparolka "Auto-puteva RS" Dobrila Majstorović.

Ona kaže da je ove godine na auto-putevima u Srpskoj evidentirano 17 nezgoda izazvanih udarom u divlje životinje, a četiri su se dogodile zbog udara u psa.

- Gledano po deonicama 12 nezgoda se dogodilo na auto-putu "9. januar" Banjaluka - Doboj, a preostale na deonici Banjaluka - Gradiška. Analizom nezgoda nisu identifikovane lokacije, odnosno poddeonice ili opasna mesta na kojima se stalno dešavaju nezgode tog tipa - kaže Majstorovićeva.

Foto: Privatna arhiva

Za razbijena vozila vozači obično budu obeštećeni, a načini nadoknade štete definisani su Zakonom o javnim putevima RS. U konkretnom slučaju vozači će naknadu tražiti od "Kozaraputeva".

- Poslove održavanja i zaštite auto-puta i objekata "Auto-putevi RS" su, nakon sprovedenih procedura, ustupili priverdnom društvu "Kozaraputevi". Međusobnim sporazumom je definisano da će sve štete naručiocu i korisnicima auto-puta nadoknaditi izvođač, odnosno preduzeće zaduženo za održavanje i zaštitu auto-puta - kaže Majstorovićeva.

AUTO-PUT KROZ LOVIŠTE

DEO auto-puta Gradiška - Banjaluka izgrađen je kroz lovište.

Problem sa izletanjem divljači na put bio je izražen u prvim mesecima, po otvaranju auto-puta.

U prvoj godini rada to je bio uzrok više od 40 odsto evidentiranih nezgoda. I pored izgrađenih propusta stručnjaci kažu da su životinjama potrebne godine da se naviknu na njihovo korišćenje.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)