LOGIČNO JE DA ŠMIT NE GOVORI U SB UN: Dodik o visokom predstavniku u BiH

S. M.

03. 11. 2021. u 12:24

DA Kristijan Šmit neće govoriti na sednici Saveta bezbednosti UN moglo se i predvideti zbog činjenice da Rusija i Kina nisu glasale za imenovanje visokog predstavnika u BiH, istakao je srpski član Predsedništva Milorad Dodik.

ЛОГИЧНО ЈЕ ДА ШМИТ НЕ ГОВОРИ У СБ УН: Додик о високом представнику у БиХ

FOTO: Novosti

Dodik je istakao da to predstavlja logičan sled.

-Bilo je za očekivati da na sledećim sesijama nema visokog predstavnika, niti izveštaja. Ali neki se ponašaju nelogično i misle da sada treba da na razmatranje SB UN stave visokog predstavnika i da podnese neki izmišljeni izveštaj koji vrvi od neistina, naglasio je Dodik.

Naglasio je da su Šmitov izveštaj napisali muslimani u Sarajevu i Obaveštajna služba.

-Šmit je samo potpisao, istakao je Dodik.

Kristijan Šmit neće govoriti na sednici Saveta bezbjednosti UN, koja se treba da bude održana danas, niti će OHR biti pomenut.

Navodi se to u tekstu rezolucije koji je Savet bezbednosti UN usaglasio sinoć nakon višednevnih pregovora .Konačnom verzijom rezolucije produžava se mandat EUFOR u BiH, odnosno misije Altea.

Ruska Federacija je, od početka, insistirala da se OHR izbaci iz teksta. U drugoj verziji rezolucije koja je bila razmatranju u poneđeljak, OHR je bio naveden, ali bez bonskih ovlaštenja. Međutim, u utorak popodne članice Savjeta bezbjdnosati su usaglasile tekst rezolucije i, kako se može videti, OHR i visoki predstavnik se nigđe ne pominju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)