ŠMIT POKAZAO DA RADI ZA SARAJEVO: Visoki predstavnik se uzalud spremao za sednicu SB UN, u raportu Banjaluku krivi za haos

S. MIŠLjENOVIĆ

03. 11. 2021. u 07:00

PRVO pojavljivanje Kristijana Šmita kao visokog predstavnik u BiH u Savetu bezbednosti UN ne ide po planu.

ШМИТ ПОКАЗАО ДА РАДИ ЗА САРАЈЕВО: Високи представник се узалуд спремао за седницу СБ УН, у рапорту Бањалуку криви за хаос

Foto AP

Rasprava o situaciji u toj zemlji, provobitno planirana za utorak, odložena je za sredu, jer su se Rusija i Kina, koje Šmitu nisu ni dale "zeleno svetlo" za imenovanje, usprotivile njegovom obraćanju na sednici.

Uporedo sa konsultacijama iza zatvorenih vrata oko izlaska iz ove situacije, tokom dana trajala je i rasprava u javnosti o samom Šmitovom izveštaju.

Političarima iz Republike Srpske odmah je zapalo za oko to što Šmit boravi u BiH manje od dva meseca, a već je spremio "detaljan" izveštaj na 34 strane. A kada se pogleda sadržaj izveštaja visokog predstavnika bez međunarodnog legitimiteta, kako ga zovu u RS, jasno se vidi u kom smeru će da deluje.

Foto Tanjug

Naime, u izveštaju koji se pojavio u javnosti Šmit je napisao, ili su mu napisali u Sarajevu, kako kažu sagovornici "Novosti", da je Republika Srpska apsolutni krivac za aktuelno katastrofalno političko stanje u BiH, dok se bošnjački političari i Federacija BiH amnestiraju od bilo kakvih negativnosti.

Ovako jednostran izveštaj je dokaz, kako kažu naši sagovornici, da Sarajevo upravlja i Šmitom, i da se tako nastavlja tradicija da bošnjačka politika odmah na početku mandata "kupi" visokog predstavnika. Zato je i Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, imenom i prezimenom, prozvan čak 61 put!

Komentarišući ovaj raport, Dodik je izjavio da Šmit nema nikave nadležnosti i da je visoki predstavnik okupator:

- Visoki predstavnik nema više šta da traži u BiH. Ovaj put na sednici SB UN se definitivno odlučuje da li ima ili nema visokog predstavnika u BiH. Mislim da ga nema i neće ga ni biti! Sve što bi doneo i pretnje da bi koristio bonska ovlašćenja - neka koristi, to nema nikakvog značaja u Republici Srpskoj.

Foto Avaz

 

Dodik je ponovio da Šmit treba da ode u Savet bezbednosti UN i pribavi potvrdu da je imenovan, a "onda će se ovde razgovarati":

- Šmit je isključivo u funkciji muslimana i sprovođenja njihove politike u BiH. Ono što je napisao je klevetanje Srba i Republike Srpske i ponešto Hrvata. Njegov izveštaj je pun laži, netačnosti i spekulacija i zato neće proći u SB UN.

S druge strane Radovan Kovačević, portparol SNSD, kaže za "Novosti" da Šmit nije napisao apsolutno ništa u izveštaju, kao što nije pisao ni njegov prethodnik Valentin Incko:

- Ovakvu vrstu izveštaja pišu najradikalniji struje unutar bošnjačke političke političke struje. Svako ko se razume u politiku u BiH to vidi u izveštaju.

Prema rečima Kovačevića, evidentno je da je Šmitov izveštaj najradikalniji ikada napisan u OHR, i najjednostraniji:

- Ovaj nazovidokument favorizuje bošnjačke političke predstavnike, a okrivljuje Dodika i predstavnike Republike Srpske za sve probleme u BiH. Očigledno da Šmit, bez obzira na to kako se predstavljao, nije političar koji može doprineti poboljšanju odsnosa u BiH. Nažalost, biće isključivo dodatni faktor razdora. 

Navodno zabrinut za "Dejton"

U IZVEŠTAJU Šmit, između ostalog, ističe da kao visoki predstavnik i konačni tumač Opšteg okvirnog sporazuma za mir, ocenjuje da vlasti RS već ozbiljno krše Sporazum i spremne su da ga dalje krše, potencijalno uzrokujući nepopravljivu štetu:

- Ako uspeju u ovom poduhvatu, vlasti RS bi uspostavile novi ustavni i pravni okvir kojim se RS uklanja iz dejtonske arhitekture, posebno iz ustavnog poretka BiH, koji je sinonim za secesiju. Ignorisanje ili umanjivanje važnosti ovakvog stanja stvari - moglo bi imati opasne implikacije za region i šire.

Sporan status

NAJVEĆA rasprava se vodi oko statusa viskog predstavnika, jer u svakoj rezoluciji koja se ticala obnove mandata, spominjao se i visoki predstavnik, a to je sada predmet rasprave, jer Rusija i Kina ga kao takvog ne priznaju. Vodi se, što bi se reklo, rovovska borba, i to vrlo vrlo žustra. BiH tu ne učestvuje, mi se ne pitamo ništa. Raspravlja se i o tekstu same Rezolucje i o formatu celokupne sednice - izjavio je ambasador BiH pri UN Sven Alkalaj.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)