DODIK TESTIRA PATRIOTIZAM OPOZICIJE RS: Lider SNSD javno pozvao političke protivnike da zajedno vrate nadležnosti RS

S. MIŠLjENOVIĆ

03. 11. 2021. u 08:12

PREDSEDNIK Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik pozvao je opozicione partije da, ukoliko imaju u sebi patriotski osećaj za Republiku Srpsku, podrže inicijativu za vraćanje nadležnosti Srpskoj sa nivoa BiH.

ДОДИК ТЕСТИРА ПАТРИОТИЗАМ ОПОЗИЦИЈЕ РС: Лидер СНСД јавно позвао политичке противнике да заједно врате надлежности РС

Foto Novosti

SNSD je predstavio plan kako da usvajanjem novih zakona u narednih šest meseci ospori date saglasnosti u oblastima odbrane, pravosuđa i poreza.

U opoziciji Srpske kažu, za "Novosti", da ovaj put neće nasesti na priču o patriotizmu koju im je u lice bacio Dodik. Iz tih partija poručuju da su se mnogo puta "opekli", jer su bili deo priča o zaštiti Srpske, a na kraju opet proglašavani za izdajnike.

Mirko Šarović, predsednik SDS, kaže da je Dodik nepouzdan, a posebno za ovako krupna pitanja koja je pokrenuo.

- Način na koji se obraća opoziciji je u potpunosti neprihvatljiv, kao i način na koji se igra sa sudbinom Srpske. Legitimne zahteve za vraćanje nadležnosti on pretvara u svoju ličnu kampanju kockajući se sa mirom u zemlji - kaže Šarović.

Mirko Šarović, Foto: SDS

On dodaje da sve što opozicija ima da kaže, reći će Dodiku na sednici NS RS.

- To je mesto gde ćemo se sresti licem u lice. Do tada neka se pripremi, a kantar patriotizma ne drži on. Moraće da odgovori na mnoga pitanja, posebno ona koja se odnose na ogromnu odgovornost koju nosi - poručuje Šarović.

Nenad Nešić, predsednik DNS, kaže da je DNS mnogo pre Dodika pokazao da je patriotska partija.

- DNS je pokazao patriotizam jer nije želeo da učestvuje u prenosu nijedne nadležnosti sa RS na BiH. Tako da o patriotizmu najmanje treba da priča Dodik, jer je većinu zakona sa RS na BiH prenela stranka na čijem je on čelu bio - kaže Nešić.

Igor Crnadak, potpredsednik PDP, kaže da je najveći patriotizam u Srpskoj ako se ne podržava Dodik.

- Patriotizam u RS se meri ako rešavamo probleme poput katastrofalnog stanja ekonomije ili jače - kaže Crnadak.

ZAHTEV Opozicioni blok u Narodnoj skupštini RS, Foto: Novosti

Darko Kuzmanović, politički analitičar, kaže da je dobro što je opozicija na poslednjoj sednici NS RS rekla glasno ne Dodiku i tako poslala poruku da ne može samo SNSD imati ekskluzivitet na patriotizam i zaštitu vitalnih nacionalnih interesa RS.

- Opozicija je do sada je često sledila Dodikove instrukcije. Samo učešće opozicije na posebnim sednicama odmah se predstavljalo kao podrška Dodiku i SNSD, a ne Srpskoj. Ukoliko žele politički da prežive, opozicija mora prestati da igra kad god Dodik to zatraži - istakao je Kuzmanović.

Bez stranačkog predznaka

PRIČA o jedinstvu u RS postaje floskula i naša ideja je da se okupimo oko fundamentalnih pitanja za Srpsku, izjavio je Milorad Dodik.

- Ne želim da vodim političku bitku. Ono što je bitno za Republiku Srpsku nema stranački predznak - naglasio je Dodik.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!