KOMPLETNO SARAJEVO SRPSKO STRATIŠTE: Kazani jedno od najvećih mesta stradanja Srba

S. M.

26. 10. 2021. u 13:25

GRADONAČELNIK Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da mnogi podaci govore da je kompletno Sarajevo srpsko stratiše, a jedno od najvećih su Kazani gde su na svirep način ubijeni brojni sarajevski Srbi, a sve je rađeno veoma organizovano i sistematski jer su mnoge porodice zatrte.

КОМПЛЕТНО САРАЈЕВО СРПСКО СТРАТИШТЕ: Казани једно од највећих места страдања Срба

FOTO RTRS

Ćosić je povodom 28 godina od monstruoznih zločina na Kazanima rekao da su presude za te zločine ogolile svu nesreću Sarajeva u ratu i sve ono što je bilo vezano za nameru da se Srbima koji su ostali u gradu oteža život i da se sistematski unište.

On je naglasio da su razne kriminalne grupe, ali i tzv. Armija BiH na organizovan i jako perfidan način pristupali Srbima sa namerom da ih izoluju, izdvoje i otežaju im život u takvom Sarajevo.

Ćosić je istakao da su Srbi progonjeni i kažnjavani, počev od najblažih oblika maltretiranja, posetama porodicama, njihovi konstantni obilasci i pritisci, izuzimanje od bilo kojih vrsta pomoći, preko slanja u radne vodove i izvođenja na prvu liniju, do organizovanog kupljenja i vođenja ljudi u zatvore, kojih je bilo bezbroj u gradu.

- Mora se priznati da su to radili jako sistematski i organizovano, jer su doveli do situacije da su zatrli kompletne porodice, nema tragova o tim porodicama, tako da je danas jako teško dokazati tu situaciju - naveo je Ćosić.

Prema njegovim rečima, i podatak da se i danas oko 400 Srba u Sarajevu vodi kao nestalo govori o tome koliko se tome pristupalo na jedan organizovan i jako perfidan način.

Ćosić je ponovio da se predlogom gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić o podizanju spomen-obeležja Kazani na Trebeviću omalovažavaju žrtve, jer se ne navodi da je reč o Srbima i od čije ruke su pobijeni.

Iz nepristupačne jame Kazani na padinama Trebevića ekshumirani su posmrtni ostaci 29 lica, uglavnom srpskih civila, a postoje sumnje da ih je više ubijeno i bačeno u nju jer su ubijeni civili bacani u jame, posipani krečom i postoji nekoliko slojeva koji nikada nisu iskopani.

Za zločine počinjene na toj lokaciji osuđeno je 14 pripadnika takozvane Armije BiH na kazne zatvora od deset meseci do šest godina.

Glavni inspektor MUP-a Republike Srpske za istrage krivičnih dela ratnih zločina Simo Tuševljak rekao je ranije da je na Kazanima "osim civila srpske nacionalnosti likvidiran i velik broj pripadnika Armije BiH koji su takođe bili Srbi".

- Broj žrtava nikada nije zvanično utvrđen, jer su posmrtni ostaci namerno negde skriveni nakon ekshumacije iz jame - rekao je Tuševljak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega