PRVO IDEMO U SFERU ODBRANE I SUDSTVA: Radovan Višković o vraćanju nadležnosti Republici Srpskoj

S. M.

20. 10. 2021. u 16:23

PREMIJER Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da Vlada Srpske u procesu vraćanja prenesenih nadležnosti ne želi napraviti nijedan problem bilo kome, te istakao da Republika Srpska prvo ide u sferu odbrane, sudstva, tužilaštva i, uslovno rečeno, oporezivanja. On je naglasio da je sve što se radi zagarantovano Dejtonskim sporazumom, Ustavom BiH i Ustavom RS.

ПРВО ИДЕМО У СФЕРУ ОДБРАНЕ И СУДСТВА: Радован Вишковић о враћању надлежности Републици Српској

Foto DPozderović

Višković kaže da ne  bilo korektno da u ovom trenutku iznosi koji je to broj zakona koji se priprema.

- Mi nećemo u prvoj etapi ići sa zakonskim rešenjima za sve prenesene nadležnosti, nego ćemo ići seletivno i sukcesivno sa onim zakonskim rešenjima koja u datom momentu treba da rešavaju određenu oblast, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je naveo da Vlada ne želi da radi bilo šta što nije ustavna kategorija.

- Nećemo proizvesti nikakve posledice jer radimo sve po Ustavu i zakonima, da nikome u BiH ne napravimo štetu. Svo ovo vreme pokušavamo da privolimo one koji se zalažu za BiH da sjednemo i da se dogovorimo o budućnosti BiH, naglasio je Višković.

Prema njegovim rečima, to traje nekoliko meseci i niko se nije odazvao, ali sve vreme rade na štetu Republike Srpske.

-Zar poslednja odluka Ustavnog sud BiH, vezano za šume, nije udar na ekonomiju Republike Srpske i na samu Republiku Srpsku? Najveći privredni i ekonomski rast u poslednjih godinu i po imaju drvoprerađivači. Sada neko treba da nam otme tu imovinu, da je prenese na nivo BiH i da sutra upravlja sa našom sirovinom. Izvinite, kap je prelila čašu, poručio je Višković.

On je istakao da Republika Srpska ništa ne radi iz hira.

-Uzmete poljoprivredno zemljište, sad hoćete šume, pa su onda na redu verovatno vode, dok nam ne ukinete i naziv Republike Srpske. I šta mi onda ovde radimo i čekamo?!", pita Višković.

Predsednik Vlade kaže da je osnovni postulat demokratije i postojanja uređene državne zajednice ustav i pridržavanje ustavnih odrednica.

-Mi ne tražimo nijedno slovo, nijedan zarez koji ne piše u Ustavu. Te priče kako smo mi neki secesionisti, apsolutno nisu tačne. Došli smo do nonsensa u BiH da se jedino Republika Srpska bori za ustavnu i dejtonsku BiH, a svi oni koji se kunu u to rade suprotno, istakao je Višković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima