REPUBLIKA SRPSKA U KONTRANAPADU: Zakoni doneti kao odgovor Incku stupaju na snagu

O. M.

27. 09. 2021. u 15:20

USTAVNI sud Republike Srpske utvrdio je da nije povređen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda Zakonom o dopuni Krivičnog zakonika RS i Zakonom o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika u vezi sa kažnjavanjem negiranja genocida.

РЕПУБЛИКА СРПСКА У КОНТРАНАПАДУ: Закони донети као одговор Инцку ступају на снагу

Foto: D. Pozderović

U obrazloženju odluke Veće Ustavnog suda navodi da osporena normativna rešenja nemaju nacionalnu dimenziju i podjednako se odnose na sve građane Republike Srpske, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

- Ovi akti, prema oceni Veća, ne utiču, ni direktno, ni indirektno, na identitet nijednog konstitutivnog naroda u Republici Srpskoj, te tako ni na identitet bošnjačkog naroda. Činjenica da osporeni akti ne sadrže normativna rešenja u smislu zahteva Kluba delegata bošnjačkog naroda ne može biti predmet zaštite vitalnog nacionalnog interesa - saopštio je Ustavni sud RS.

Podsetimo, radi se o zakonima usvojenim 30. jula na Posebnoj sednici NS RS kao odgovor na odluku visokog predstavnika Valentina Incka o nametanju dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida", zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina i njihovo veličanje.

Parlament Srpske zatim je usvojio Zakon o neprimenjivanju Odluke visokog predstavnika, Zakon o dopuni KZ RS kojim se kažnjava nazivanje Republike Srpske genocidnom tvorevinom, te nazivanje naroda genocidnim ili agresorskim, te Odluku o njihovom prevremenom stupanju na snagu.

BONUS VIDEO: "TAJ ĆE SNAJPER NAŠ DA BUDE!" Pogledajte kako su mladi Srbi dočekali smenu straže ROSU

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri