ZA PACIJENTE TEHNIČKI KISEONIK?! Draško Stanivuković podneo tužilaštvu prijave protiv vodećih ljudi iz zdravstva Republike Srpske

O. MATAVULj

25. 09. 2021. u 07:13

GRADONAČELNIK Banjaluke Draško Stanivuković izneo je teške optužbe na račun UKC Republike Srpske tvrdeći da za lečenje pacijenata koriste tehničko-industrijski, a ne medicinski kiseonik.

ЗА ПАЦИЈЕНТЕ ТЕХНИЧКИ КИСЕОНИК?! Драшко Станивуковић поднео тужилаштву пријаве против водећих људи из здравства Републике Српске

OPTUŽBE Stanivuković pred Tužilaštvom, Foto Srna

Stanivuković je zbog toga nadležnom tužilaštvu podneo krivične prijave protiv generalnog direktora UKC RS Vlade Đajića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Alena Šeranića, glavnog republičkog zdravstvenog inspektora Milice Matijević, i direktora firme TGT Stanislava Čađe koja je, kako tvrdi, nabavljala kiseonik za potrebe UKC RS.

- Na UKC RS dolazi kiseonik bez licenci, bez atesta, bez kontrole serije i papira koji potvrđuju o kojem kiseoniku se radi i kakvog je kvaliteta. Šta se stvarno nalazi u tim bocama, ne želim da insinuiram, ali ta firma to ne može da radi. Nema je u registru za takve vrste poslova - rekao je Stanivuković.

On kaže da je proverama u UiO BiH utvrđeno da je TGT uvozio tehničko-industrijski kiseonik, a da prema podacima Agencije za lekove BiH u Srpsku nije uvezen medicinski kiseonik. Pojasnio je da je ugovor sa firmom TGT bio na dva miliona KM, a da im je do sada za isporuku kiseonika isplaćeno oko 1,3 miliona KM.

- Ova firma taj kiseonik isporučuje vodovodu, i ne može se isporučivati bolnicama. Ovo što je rađeno sa kiseonikom je zločin nad čovečanstvom - rekao je Stanivuković.

Generalni direktor UKC RS Vlado Đajić rekao je da se u toj ustanovi koristi kiseonik kao u svim svetskim zdravstvenim centrima.

- Isti kiseonik se upotrebljava od kada postoji UKC RS. Kada smo raspisivali tender, dobili smo rešenje od naše agencije da ponuđač ima rešenje da se bavi proizvodnjom i prometom medicinskog kiseonika čiji je sastav 99,5 odsto kiseonik. Svi naši pacijenti ga primaju i njime su izlečene hiljade pacijenata - rekao je Đajić.

ĐAJIĆ: ŠIRENjE PANIKE

VLADO Đajić (na slici) kaže da nema razloga za strah pacijenata i njihove rodbine, navodeći da Stanivukovićeve prijave pokazuju da mu nije stalo do građana, nego do lične promocije.

Foto ATV

- On širi paniku i plaši naše pacijente da će se ugušiti ako primaju naš kiseonik, plaši njihovu rodbinu, to je strašno i za tužbe - istakao je Đajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije