MALVERZACIJE SA UGOVORIMA: Inspektori "češljaju" poslove Instituta za javno zdravstvo

O. MATAVULj

16. 09. 2021. u 07:30

INSPEKTORI MUP Srpske pretresli su juče službene prostorije Instituta za javno zdravstvo RS i dve privatne firme zbog navodnih malverzacija u postupcima javnih nabavki zaštitne medicinske opreme.

МАЛВЕРЗАЦИЈЕ СА УГОВОРИМА: Инспектори чешљају послове Института за јавно здравство

Foto O. Matavulj

Prema nepotvrđenim informacijama, na meti su direktor Instituta Branislav Zeljković, i odgovorne osobe u turističkoj agenciji "Travel for fan" i firmi "Prokontrol". Da li je neko od njih uhapšen zvanično nisu želeli da potvrde ni MUP RS, ni Republičko tužilaštvo.

Portparol tužilaštva Dragica Tojagić kratko je navela da se akcija sprovodi u Banjaluci, ali o detaljima nije mogla da govori.

- Izvršeni su pretresi na više lokacija, među kojima je i Institut za javno zdravstvo i više privatnih firmi, a zbog nezakonitosti u postupku javnih nabavki - rekla je Tojagićeva.

Branislav Zeljković juče je bio nedostupan za komentar i navodno se nalazi na službenom putu. Vlasnik agencije "Travel for fan" Saša Marković nije odgovarao na pozive iz "Novosti", dok nam je u agenciji rečeno da ga je "odvela policija".

Branislav Zeljković, Foto Srna

U fokusu istrage su višemilionski poslovi Instituta sa pomenutim firmama realizovani 2020. tokom pandemije kovida 19. Institut je zaštitne maske nabavljao od tih firmi koje nisu imale dozvole za promet medicinskim sredstvima.

Tako su dva ugovora dodeljena firmi "Prokontrol", a bila su "teška" 345.000 KM i 1,65 miliona KM bez PDV. Ugovor od 1,6 miliona je raskinut, jer nije ispoštovan rok isporuke. Sa "Travel for fan" Institut je sklopio ugovor vredan 2,38 miliona KM o nabavci zaštitne opreme. Kasnije je saopšteno da je agencija bila deo grupe ponuđača sa firmom "Promeding" iz Laktaša, koja ima dozvolu Agencije za lekove BiH.

DODIK: ZAŠTO NA PRAZNIK?

SRPSKI član PBiH Milorad Dodik rekao je da mu je nejasno zašto su za hapšenja odabrali dan kada se obeležava - Praznik srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

- Svako ko radi javni posao i ogreši se o zakon treba da bude procesuiran, ali zašto su za hapšenja odabrali ovaj dan. Voleo bih da se dokaže da su hapšenja opravdana - rekao je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)