"KRAJNJE VREME DA SE TURKOVIĆEVA SMENI": Oštra reagovanja iz Srpske na potez Ministarstva inostranih poslova BiH

S. M.

15. 09. 2021. u 00:01

ŠEF Kluba SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać rekla je večeras da je jedan od ciljeva bošnjačke politike da se "putem uopštavanja stvari relativizuju nesumnjivo dokazani ratni zločini koje je počinila njihova vojska u proteklom građanskom ratu".

КРАЈЊЕ ВРЕМЕ ДА СЕ ТУРКОВИЋЕВА СМЕНИ: Оштра реаговања из Српске на потез Министарства иностраних послова БиХ

Foto: Printskrin

Povodom saopštenja Ministarstva inostranih poslova u Savetu ministara, u kojem preporučuje državljanima BiH koji su "na bilo koji način bili uključeni u odbranu BiH od 1992. do kraja 1995. godine", da ne putuju u Srbiju, Bursaćeva je istakla da ovakva reakcija Ministarstva "koje se pretvorilo isključivo u provodioca bošnjačke politike, ima dva cilja i svaki je za osudu".

Foto: Glas Srpske

 

- Jedan od tih ciljeva je da se putem uopštavanja stvari relativizuju nesumnjivo dokazani ratni zločini koje je počinila njihova vojska u proteklom građanskom ratu, a koji nažalost do sad nisu ni procesuirani, a kamoli da su dobili adekvatnu sudsku kvalifikaciju i kaznu - navela je Bursaćeva.

Ona je dodala da je "cilj sugerisanje moguće odgovornosti svih učesnika rata sa ciljem da se, u stvari, sakriju stvarni počinioci ratnih zločina".

- Drugi cilj je da se pokuša urušiti ugled Srbije, a samim tim i njen uticaj u regionu jer im, naravno, nikako ne odgovara bilo čije budno praćenje primene Dejtona i briga za ravnopravnost RS - rekla je Bursać.

Prema njenim rečima, o tome da sebi prisvajaju vođenje spoljne politike, postalo je suvišno i govoriti, "ali se mora napominjati da, kad razgradnja ustavne strukture ide iz njihovog smera, ne bi trebalo da se čude reakcijama koje na to dolaze".

- Sve su to njihovi dobro poznati i prozreni kvazipolitički potezi koji očito dobijaju nekakvo ubrzanje. Ovo je još jedan dokaz kakvu oni dobrosusedsku saradnju zagovaraju i kako su doveli BiH do statusa nemoguće države - zaključila je Bursaćeva. 

Foto: Nezavisne novine

 

Lider PDP-a Branislav Borenović izjavio je da ministar inostranih poslova u Savetu ministara Bisera Turković raspiruje mržnju i razgrađuje odnose umesto da gradi mostove i da nije dostojna pozicije koju obavlja.

- Neverovatan je presedan i skandal da ministar inostranih poslova jedne zemlje preporučuje svakome ko može biti osumnjičen ili je eventualno počinio ratne zločine da ne putuje u susednu, prijateljsku zemlju - rekao je Borenović.

On je naveo da je Turkovićeva ministar ekstremnog krila SDA i da ima kontroverznu ulogu

u ratu.

- Podsećam da je Srbija, ako samo uzmemo zadnju godinu, pomogla desetinama hiljada građana BiH putem donacija vakcina i besplatne vakcinacije, a od Turkovićeve su dobili zahvalnicu u obliku stalnih optužbi i mržnje - rekao je Borenović.

On je dodao da Turkovićeva samo pokazuje kakav odnos ima neko ko navodno štiti BiH, kada dođe do mogućnosti da se otkrije šta su njeni "saborci" činili tokom proteklog rata.

- Krajnje je vreme da neko stane u kraj ovakvom ponašanju i, ukoliko u ovom mandatu zajedničke institucije počnu da rade, da se pokrene i smena ove osobe - poručio je Borenović.

BONUS VIDEO - HULIGANI UNIŠTAVAJU CETINJE Komite prave haos

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)