SKANDAL U REPUBLICI SRPSKOJ: Ministru uručen ratni grb takozvane ARBiH, opet provociraju Srbe u Modriči

V. BLAGOJEVIĆ

11. 09. 2021. u 20:45

AMINA Kavazović, potpredsednice aktiva žena SDA BiH, 1. septembra je u Srpskom kulturnom centru u Modriči uručila Edinu Ramiću, ministru za izbegla i raseljena lica Federacije BiH, ratni grb takozvane Armije BiH.

СКАНДАЛ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ: Министру уручен ратни грб такозване АРБиХ, опет провоцирају Србе у Модричи

Foto: Fejsbuk

Ovaj čin oštro su osudila udruženja nastala iz odbrambenih ratova srpskog naroda od 1912. pa do 1995.godine - Boračka organizacija, Udruženje veterana VRS, Udurženje logoraša, Veterani odbrambeno otadžbinskog rata i Udruženje potomaka i poštovalaca solunskih dobrovljaca Modriča.

- Ona je iskoristila tribinu „Uloga FMROI na status žene povratnice“ i ratnim grbom takozvane Armije BiH uvredila većinu stanovnika Modriče, jer oni smatraju da je taj grb simbol stradanja Srpskog naroda u BiH u proteklom ratu. Taj njen čin je uznemiravanje javnosti i podizanje međunacionalnih tenzija u Modriči, u kojoj se povratak Bošnjaka posle rata prvi završio u BiH. Pozivamo nadležne organe da sagledaju situaciju da li u ovom činu ima krivičnog dela i da u skladu sa Zakonom postupe. Ovaj slučaj je najeklakantniji primer izazivanja međunacinalne mržnje i zlouptrebe gostoprimstva Modriče kao otvorenog grada za sve ljude bez obzira na naciju, veru i boju kože – stoji u saopštenju Boračkih Udruženja iz Modriče.

Tim povodom oglasilo se i rukovodsto opštine Modriča. Načelnik opštine Jovica Radulović najavio je promenu skupštinske većine i raskidanje saradnje sa SDA i njenim odbornikom Mirzom Đedovićem.

Foto: V. Blagojević

Jovica Radulović

- S obzriom na to da se SDA u Modriči nije jasno odredila o ovom slučaju, primorani smo na korak da njihov odbornik više ne bude više deo skupštinske većine. Ovo nije odnos prema celom Bošnjačkom narodu, jer smatram da je to bio čin neodgovornog pojedinca. Još jednom napominjem, ja sam načelnik svih građana opštine Modriča, ma kome narodu pripadali - rekao je Radulović.

U činu upotreba ratnih simbola koji asociraju na stradanje srpskog naroda u BiH i vređanju nacionalne vrednosti većine stanovnika Modirče, Amina Kavazović ne vidi nikakav problem. Ona se tim povodom kratko oglasila na Fejsbuku.

- Armija Bih je bila zvanična oružana snaga međunarodno priznate i suverene BiH i ne vidim šta je problem sa njenim simbolima. Ne razumem zašto nekom smeta što sam grb predala na mestu gdje su svi bili Bošanjaci, ne uznemiravajući javno nikoga. Napominjem da i javno slavljenje nekih praznika u RS uznemiravaju Bošnjake povratnike – napisala je Amina Kavazović.

Proteklih dana bilo je sličnih incidenata, kada su kroz Modriču i selo Dobrinju pronesene ratne zastave takozvane Armije BiH u svadbenoj koloni, kada je bilo i pucanja iz vatrenog oružja. Modrička javnost je nedvosmisleno osudila vređanje nacionalnih osećanja srpskog naroda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri