SPOMENIK ZA 410 USTAŠKIH ŽRTAVA: Meštani četiri derventska sela posle 80 godina podigli obeležje stradalim precima

N. ĐURIĆ

28. 08. 2021. u 08:30

U BOSANSKIM Lužanima, na inicijativu meštana tog i derventskih sela Novi Lužani i Kostreš, kao i brodskih Barica, povodom osam decenija od zločina nad srpskim stanovništvom u Drugom svetskom ratu, podignut je spomen-park u znak sećanja na 410 žrtava ustaškog terora, koji je sa brojnim sveštenstvom osveštao episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

СПОМЕНИК ЗА 410 УСТАШКИХ ЖРТАВА: Мештани четири дервентска села после 80 година подигли обележје страдалим прецима

Foto N. Đurić

Služen je pomen-parastos ovim derventsko-brodskim mučenicima, a potomcima stradalih i mnogobrojnim prisutnim obratio se vladika Fotije.

- Mi, Srbi, doživeli smo strašnu golgotu i proživljavamo je neprestano. Tužno je to što nema nijednog srpskog sela bez spomenika stradalim meštanima, što je jedinstven pokazatelj koliko je naše krvi proliveno - ukazao je Fotije, i naglasio da su "svi stradali deo temelja Republike Srpske". On je dodao da postoji inicijativa da se ustanovi praznik zvorničko-tuzlanskih mučenika koji će biti oda stradalima u Prvom i Drugom svetskom ratu, kao i u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Iza ovog istorijskog poduhvata, u stradalničkom srpskom selu između dve susedne opštine, stale su lokalne uprave, boračke organizacije i Subnor Dervente i Broda.

Foto N. Đurić

Tako je posle punih osam decenija podignut beleg užasnog srpskog stradanja na mestu sa kojeg je većina od 410 nevino stradalih meštana vagonima transportovana u Slavonsku Požegu i Hrvatsku, gde su svirepo pogubljeni samo zbog svog srpskog imena i pravoslavne vere.

Uz pokretača akcije Vasu Mičića, koji je nagrađen episkopskom zahvalnicom, i druge potomke nastradalih, velike zasluge za izgradnju spomen-parka ima i lužanski sveštenik Dragan Zarić.

- Ovim smo trajno obeležili mesto gde su naši preci poslednji put stajali živi i odakle su oterani u smrt. Tu u predratnim Lužanima, uz mlin i pilanu, postojale su i hale koje su ustašama poslužile kao sabirni centar za 410 Srba iz ta četiri sela, a uskotračna pruga za njihov put bez povratka. Svi ti muškarci pravoslavci iznad 16 godina strpani su u vagone i transportovani do Slavonske Požege i Hrvatske gde su svirepo pogubljeni - kazuje, za "Novosti", sveštenik Zarić.

Foto N. Đurić

Nekada davno su potomci stradalih pomen bližnjima odavali u Slavonskoj Požegi, na mestu pogubljenja. Ubuduće, spomen-park u Lužanima, u četiri nivoa-ostrva, koja simbolizuju četiri stradalnička srpska sela, sa 410 sadnica tisovine i pločicama sa imenima mučenika, velikim krstom, trajno će svedočiti o jednom od najvećih zločina nad Srbima, ne samo Posavine.

NE DOZVOLIMO DA UMRU I DRUGI PUT

VENCE su položili i čelni ljudi Dervente i Broda, Milorad Simić i Zoran Vidić.

- Poenta je da ne zaboravimo zločin, da ne dozvolimo da stradali umru i drugi put. Nije mala stvar samo izbrojati 410 ljudi, a kamoli ih pobiti. Znate li koliko je to porodica? A svi su bili nevini - kazao je gradonačelnik Simić, koji je i sam potomak nastradalog u Slavonskoj Požegi.

I načelnik Vidić se zahvalio svima koji su dali doprinos ovom istorijskom poduhvatu, da nevinim žrtvama ima gde da se upali sveća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!