OD STRESA DO NATO UDARA: Karcinom najviše tera ljude u RS u penziju

V. Mitrić

14. 08. 2021. u 01:13

DOMINANTAN uzrok nastanka gubitka radne sposobnosti su u Republici Srpskoj maligne bolesti sa 26,36 odsto, slede kardiovaskularne bolesti sa 23,10 posto slučaja, duševne bolesti sa 15,41 osto,kaže dr Mladen Milić, direktor Fonda PIO RS.

ОД СТРЕСА ДО НАТО УДАРА: Карцином највише тера људе у РС у пензију

Foto: V. M.

Pored tri dominantne bolesti kao uzročnika invalidnosti-gubitka radne sposobnosti sa manjom zastupljenošću pojavljuju se još povrede na radu u 9,07 odsto slučajeva, bolesti mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva sa 7,53 odsto, bolesti nervnog sistema 7,02 odsto i bolesti žlezda sa unutrašnjim lučenjem 6,16 odso slučajeva.

-Tako su karcinomi, nažalost, i dalje vodeći uzročnik nastanka invalidnosti-gubitka radne sposobnosti -priča dr Milić. - Ove bolesti, uzročnici su u 65,71 odsti gubitaka radne sposobnosti, što je vrlo nepovoljno. Još odranije, kao i sada, u stručnim i naučnim krugovima to se obrazlaže, najčešće, brzim i savremenim načinom života, sa stresom, zagađenjem životne sredine, hrane, vode, vazduha, nezdravom hranom, ali i direktnom vezom nastanka karcinoma i duševnih bolesti, kao posledice ratnih događajima i bombardovanja prostora Republike Srpske projektilima sa osiromašenim uranijumom u periodu 1992-1995. i teritorije SRJ 1999. godine od NATO snaga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)