BANJALUČANI PREPADNUTI POTRESIMA: Stanovnici najvećeg grada Republike Srpske još u strahu od nedavnog podrhtavanja tla

S. MIŠLjENOVIĆ

10. 08. 2021. u 06:08

KUĆA je počela da se trese, čula se tutnjava, a čaše zveckaju, ovako Banjalučani opisuju zemljotres koji se osetio u nedelju oko 23 časa.

БАЊАЛУЧАНИ ПРЕПАДНУТИ ПОТРЕСИМА: Становници највећег града Републике Српске још у страху од недавног подрхтавања тла

Foto Grad Banjaluka

Epicentar je bio u mestu Čardačani 12 kilometara od grada na Vrbasu.

Zemljotres je bio jačine 3,8 stepeni Rihterove skale. Procenjeni intenzitet u epicentralnoj zoni bio je od pet do šest stepeni Merkalijeve skale, naveli su u RHMZ.

- Bio sam na balkonu kad je zadrmalo. Brže-bolje pobegao sam u kuću od straha. Znamo mi u Banjaluci kako nas je sravnilo one 1969. godine - kaže za "Novosti" penzioner iz Banjaluke Veljko K.

U Čardačanima, epicentru zemljotresa, kažu da celo selo nije spavalo.

- Čim je zadrmalo svi smo poskakali. Teško je bilo posle zaspati. Potres je srušio suđe po kući i slike na zidovima - kažu meštani Čardačana.

Snježana Cvijić Amulić, Foto RTRS

Odmah nakon što je potres zadrmao Banjaluku društvene mreže su se usijale od komentara građana. Glavno pitanje je da li su bila dva zemljotresa ili jedan? Pored utvrđivanja koliko je bilo zemljotresa, mnogi su postavljali pitanja i da li sledi serija potresa, kao što je bilo na Baniji krajem prošle godine kada je u nekoliko sati bilo na desetine jačih i manjih zemljotresa.

Ono što su građani isticali u svojim objavama jeste i činjenica da se konstantno godinu dana zemljotresi "ljuljaju" oko Banjaluke, a sve je počelo zemljotresom na Baniji kod Petrinje u Hrvatskoj.

Snježana Cvijić Amulić, načelnica Odeljenja za opservatorsku seizmologiju Republičkog hidrometeorološkog zavoda kaže da je u nedelju registrovan jedan zemljotres, a ne dva.

- Ovo što se u nedelju desilo može se očekivati svaki dan u Banjaluci. Ovo nije ništa što nas treba iznenaditi. Jeste bilo malo jače, ali ipak taj potres spada u slabije. Banjaluka je imala jak zemljotres 1969. pa zbog toga i građani burno reaguju - kaže Snježana Cvijić Amulić.

Ona pojašnjava da kada ste u epicentralnoj zoni, onda se obično javlja tutnjava uz potres i to je sastavni deo ove prirodne pojave.

- Ovaj zemljotres spada u plitke i zato se jako osetio na velikoj površini i oko Banjaluke.

Ne može da napravi neku štetu - kaže naša sagovornica.

Kada se govori o zaštiti od zemljotresa, ona kaže da se ništa ne može za kratko vreme uraditi.

- Ostanite tamo gde se nalazite i čekajte da prođe potres. Kad se završi onda reagujete.

Nikako ne ići u lift, istrčavati na balkone i stepenice. Najbolje je da ostanete u prostoriji gde se već nalazite. Trebalo bi da znate u stanu gde je noseći zid da stanete uz njega ili da se sklupčate u oblik fetusa i pokrijete glavu ukoliko bi došlo do pucanja i lomljenja i tako će te se zaštititi - pojašnjava Snježana Cvijić Amulić.

POSLEDICE Oštećenja od zemljotresa, Foto Nezavisne Novine

ŠTETE I U KOSTAJNICI I DUBICI

ŠIRE područje Banije u Hrvatskoj 30. decembra prošle godine je pogodio jak zemljotres jačine 6,2 stepena po Rihteru. U potresu je stradalo sedmoro ljudi, a na desetine ih je povređeno. Zbog zemljotresa je porušeno na stotine objekata, kako u Hrvatskoj, tako i u Srpskoj, u opštinama Kostajnica, Kozarska Dubica, Prijedor i Novi Grad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)