NAMETNUTI ZAKON OTVORIO SEZONU LOVA NA SRBE U BIH: Oštra reagovanja iz Srpske na pritvor generalu Savčiću

S. M.

09. 08. 2021. u 18:55

PREDSEDNIK Narodne partije Srpske, Darko Banjac, reagovao je povodom određivanja pritvora Generalu Savčiću od strane Suda BiH.

НАМЕТНУТИ ЗАКОН ОТВОРИО СЕЗОНУ ЛОВА НА СРБЕ У БИХ: Оштра реаговања из Српске на притвор генералу Савчићу

Foto: Printskrin

- Posle današnje odluke Suda BiH sasvim je jasno da Bošnjaci sa delom međunarodne zajednice guraju BiH u raspad, jer ovakvo stanje je neodrživo. Nametnuti zakon Valentina Incka je otvorio sezonu lova na Srbe u BiH - poručuje Banjac.

Lider NPS kaže da Republika Srpska i njene institucije moraju pružiti punu podršku Generalu Savčiću šta god to da značilo, jer danas je on meta progona a sutra to može biti bilo ko od Srba u Republici Srpskoj.

-To znači da bilo ko, ko je stvarao našu Republiku Srpsku sutra može biti progonjen i zatvaran. Sada je više nego jasno da ne smemo ni koraka nazad. Mi nemamo kud ovo je naša zemlja i naše ognjište - kaže Banjac.

On ističe da je neverovatna mržnja pojedinih ambasada i institucija nefunkcionalne i veštakake BiH prema jednom narodu i Republici Srpskoj.

- I dok mi pozivamo na mir, a drugi na osvetu, nas hapse i zatvaraju. To je ta međunarodna pravda. Toj pravdi nas narod se suprostavlja kroz vekove - istako je Banjac.

KOJIĆ: DEFINITIVNO PREĐENA "CRVENA LINIJA"

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih Milorad Kojić izjavio je danas da određivanje pritvora predsedniku Boračke organizacije Republike Srpske Milomiru Savčiću pokazuje da je pravosuđe na nivou BiH na ovom, kao i na bezbroj drugih slučajeva, definitivno prešlo crvenu liniju.

- Nije dovoljno samo ono što piše u zakonima jer to za njih očigledno ne znači ništa, niti vredi, već primenjuju klasični oblik sile, što je nedopustivo - istakao je Kojić.

On je naglasio da Savčić nije nijednog trenutka prekršio nijednu meru koja je bila određena, a njegovi javni istupi su se odnosili na razne teme, među kojima i one koje se odnose na stradanje Srba u Podrinju i Krajini, kao i druga pitanja koja nemaju veze za ono za šta ga optužnica tereti.

- Ovim načinom idu korak dalje i pokušavaju da svima onima koji su optuženi zabranjuju da pričaju o stradanju Srba u Podrinju, o svim događajima u ratu gde su stradali Srbi. Ovo je prevršilo svaku meru i takvo ponašanje ne dozvoljava da se pravnim sredstvima odbrana suprostavi - naveo je Kojić.

BORENOVIĆ: PRAVOSUĐE ODAVNO POSTALO MERA ZA NEPRAVDU

Predsednik PDP Branislav Borenović ocenio je da je neverovatno i zaprepašćujuće čime se pravosuđe BiH bavi, te izrazio punu podršku generalu Milomiru Savčiću da istraje u borbi i odoli pritisku kojem je izložen.

On je rekao da je pravosuđe u ovom slučaju efikasno gotovo koliko i kada treba na dno neke ladice gurnuti predmet o teškom kriminalu, saopšteno je iz PDP.

Borenović je ocenio da nije na političarima da se mešaju u rad pravosuđa, ali da je ovakvo pravosuđe, nažalost, već odavno postalo mera za nepravdu.

On je rekao da, nastave li ovako, postavlja se pitanje hoće li im ostati Srba koje mogu beskonačno nastaviti mrcvariti i optuživati za genocid i ratne zločine koristeći očigledno radikalan i retrogradni deo pravosuđa.

- Jako je važno da nakon ovakvih bespotrebnih i loših odluka istrajemo i izborimo se da istina izađe na videlo - kaže Borenović.

MINISTAR MILUNOVIĆ: ZAŠTITITI SVAKOG SRBINA

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je, da je potrebno zaštititi svakog Srbina i upitao da li će možda sledeći korak biti zabrana pričanja o tome kako su Srbi poklani u Drugom svetskom ratu?

- Dotle seže sloboda po njihovim merilima na ovim prostorima. To tako neće moći - rekao je Milunović.

Milunović je podsetio da je Savčić imao određene vrste zabrana, ali da se ovo zbog čega su ga pozvali danas nije odnosilo ni na jedan od data tri vida zabrane, nego na njegove izjave o događajima iz proteklog rata.

Ministar je ocenio da je na ovaj način vidljivo da je bitno samo da je optužen Srbin, da se protiv njega vodi postupak i da Tužilaštvo ima dovoljno vremena i da prati izjave i čak na osnovu izjava koje nisu vezene za sam postupak pozivaju.

- Na drugoj strani imaju veliki broj njihovih komandanata koji su činili ratne zločine u Krajini, Sarajevu i Podrinju, koji nisu ni izbliza pozvani, a kamoli procesuirani za svoje zločine - izjavio je Milunović.

On je ocenio da se poverenje između naroda se može uspostaviti samo ako njihov Sud, koji deluje sada na prostoru BiH bude objektivan, a danas je daleko od svoje objektivnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri