TEŠKA GODINA ZA PČELARE: U Modriči održana 11.Tradionalna izložba meda i pčelinjih proizvoda (FOTO)

V. BLAGOJEVIĆ

04. 08. 2021. u 22:20

JEDANAESTA po redu izložba meda i pčelinjih proizvoda održana je u modričkoj Svtosavskoj ulici, gde je svoje proizvode izložilo 12 pčelara.

ТЕШКА ГОДИНА ЗА ПЧЕЛАРЕ: У Модричи одржана 11.Традионална изложба меда и пчелињих производа (ФОТО)

Foto: V. Blagojević

Najviše ih je bilo  iz Modriče, zatim iz Šamca a bili su pčelari sa  Ozrena. Pčelari se slažu kao jedan, da je ovo još jedna teška i loša  godina za pčelare. Međutim ljubav prema „najsavršenijem biću na svetu“ je jača od problema i svi će nastaviti svoju borbu za opstanak pčelarstva na području Trebave, Posavine, Vučijaka i Ozrena.

Mirko Božić, predsednik Udruženja pčelara „Bagrem“ iz Modriče kaže da je ovogodišnji prinos bio svega 4-5 kilograma meda po košnici.

- Pčelari preživljavaju najteže dane u poslednje dve godine. U proteklom periodu odnosno na početku godine na nivou Udruženja izgubili smo svaku petu košnicu, što je ukupno oko hiljadu društava. Ono što je najčudnije u tim košnicama nije bilo uginulih pčela. Pčelar samo zatekne praznu košnicu. Sumnjamo da je to bio italijanski virus - rekao je Mirko Božić.

Mirko Janković iz Modriče je učesnik svih 11 sajmova meda i pčelinjih prizvoda u Modriči.

- Ovo je jedna od najtežih godina, bagrem je totalno podbacio. Bilo je nešto sa livadske ispaše, nešto kupine i lipe. Pčele su jake i očekujem da ćemo na kraju biti bar na nuli. Što se tiče lekovitog bilja kojim se takođe bavim uglavnom proizvodimo na našem imanju. Imamo svoju prodaju i tržište, odnosno stalne kupce. U suštini trebalo bi da budemo zadovoljni. Jer sve što proizvedemo i zaradimo od Boga je dato- napominje Janković.

Među ovogodišnjim izlagačima bila je jedna žena koja se ovim poslom bavi iz hobija - Mirjana Vidović iz Koprivne.

- Imam oko 50 košnica i iako mnogi misle da je ovo muški posao ja se uspešno bavim pčelarstvom i delim sudbinu svih pčelara sa ovog područja. Bog mi je dao snage i volje da pčelarim i naučila sam dosta o pčelama.  ponosno kaže Vidovićeva, koja pored meda proizvodi propolis i propolis sa žalfijom, za koji ističe da se jako dobro trži na tržištu.

Modričko udruženje pčelara „Bagrem“ okuplja 80 članova koji imaju oko pet hiljada košnica pčela. Prema procenama pčelari iz Udrženja su ove godine proizveli oko dve tone meda na području Modriče, što je 50% ispod proseka kad pčelari nešto i zarade.

             

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)