SRBIJA SMETA I KADA ULAŽE MILIJARDE! Odluka Ustavnog suda BiH o izgradnji elektrana na Drini ujedinila opoziciju i vlast RS

S. MIŠLJENOVIĆ

21. 07. 2021. u 07:13

ODLUKA Ustavnog suda BiH, o projektu izgradnje tri hidroelektrane na Drini a koji se delimično osporava, doneta je po diktatu bošnjačkog političkog Sarajeva.

СРБИЈА СМЕТА  И КАДА УЛАЖЕ МИЛИЈАРДЕ! Одлука Уставног суда БиХ о изградњи електрана на Дрини ујединила опозицију и власт РС

Foto EPRS

Za Srpsku je ovakva odluka neprihvatljiva, a pogotovo jer se u priču uvodi i Komisija za koncesije koja već 15 godina nije izdala nijednu koncesiju, kažu sagovornici "Novosti".

U zaštitu projekta HE "Gornja Drina" stali su i političari iz vladajućih i opozicionih redova Srpske i to nakon što je na stranici Ustavnog suda objavljena cela odluka na 24 strane!

Foto capital.ba

- Odlukom Ustavnog suda BiH je naloženo Vladi RS da u naredna tri meseca ne sme donositi nikakve akte koji se tiču realizacije projekta. Međutim, nigde nije navedeno da se radovi zaustavljaju i oni će biti nastavljeni po planiranoj dinamici - kaže dobro upućeni izvor iz Ministarstva energetike RS.

Političari iz RS smatraju da je sve to pokušaj da se ospori projekat vredan oko milijardu maraka koji fianasira Srbija. Potpredsednik Ujedinjene Srpske Milan Petković kaže da je Ustavni sud BiH opet pokazao da je politički, a ne pravni sud.

- Sve što je međunarodna zajednica nekada radila u BiH, to sada radi Ustavni sud BiH - rekao je Petković.

- Šta ćemo ako u sledeća tri meseca zajednička komisija za koncesije ne donese nikakvu odluku? Hoćemo li doći u pravni vakuum? Postavlja se pitanje legaliteta i legitimiteta Komisije za koncesije BiH, jer je njenim članovima istekao mandat.

Aleksandra Pandurević, Foto SDS

Aleksandra Pandurević, član GO SDS, kaže, za "Novosti", da nekome smeta što je koncesija dodeljena Vladi Srbije. Ona je upitala da li bi odluka bila ista da je koncesiju dobila neka zapadna država i da li bi uopšte bila podneta apelacija.

- Ustavni sud grubo je izašao iz svojih nadležnosti i prekršio Ustav BiH - kaže ona.

- Žalosno je što nekome smeta investicija Srbije i što odavde žele da oteraju svakog ko je zainteresovan da uloži novac. To je ona Srbija koja je BiH donirala respiratore i vakcinisala više državljana BiH nego što ih je vakcinisala matična država, i u koju su po vakcine hrlili i potpisnici apelacije! Kakva se poruka šalje drugim investitorima? Zar mislimo da će neko doći da uloži tamo gde ga čekaju političke odluke i gde nema pravne  sigurnosti.

Milan Petković, Foto Nezavisne novine

KARAN: BiH NEMA SVOJU IMOVINU

Profesor ustavnog prava Siniša Karan kaže da RS jeste nadležna za donošenje odluka o koncesijama i prema Ustavu BiH, prema relevantnim odlukama Ustavnog suda, kao i prema Zakonu o koncesijama BiH i Zakonu o koncesijama Republike Srpske.

- BiH nema svoju državnu imovinu. Imovina pripada entitetima i sva prirodna i javna dobra koja se nalaze na teritoriji entiteta isključivo njima i pripadaju - istakao je Karan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)