VAKCINE I BEZ ZAKAZIVANJA: Institucije Republike Srpske pozivaju građane na imunuzaciju protiv kovid -19

S. MIŠLjENOVIĆ

19. 07. 2021. u 08:12

VAKCINA je trenutno jedini mogući i najispravniji put borbe protiv virusa korona i svi građani Republike Srpske treba da prime vakcinu protiv opake bolesti i tako zaštite sebe i svoje najmilije.

ВАКЦИНЕ И БЕЗ ЗАКАЗИВАЊА: Институције Републике Српске позивају грађане на имунузацију против ковид -19

Foto Novosti

Vrata 50 domova zdravlja u RS su otvorena svakog dana, a kako bi se ubrzala vakcinacija rade i subotom. Cilj je vakcinisanje što većeg broj građana Srpske i sprečavanje izbijanja novog talasa opakog virusa. Vakcine u RS se mogu primiti i bez zakazivanja, samo je potrebno otići u svoj Dom zdravlja. Kako bi proces išao što efikasnije i domovi zdravlja širom RS će raditi duže uz veći troj mobilnih timova, poručuju za "Novosti" iz institucija RS.

Takođe ističu da vakcina ima dovoljno za sve građane, a ove sedmice se očekuje i dolazak značajne količine vakcine "sinofarm" iz Kine. U Srpskoj je do sada prvu dozu primilo 188.000 građana, a revakcinisano je njih 102.000. Ovde se ne ubrajaju građani vakcinisani u Srbiji. Kada se govori o broju vakcina isporučenih u Republiku Srpsku, taj broj je veći od 530.000 vakcina nekoliko proizvođača.

- Građanima u Srpskoj su dostupne vakcine "sinofarm", "sputnjik V", "fajzer" i "astra zeneka", kažu iz institucija RS

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić pojašnjava da Srpska putem domova zdravlja i drugih zdravstvenih ustanova treba da ubrza ne samo revakcinaciju ljudi, već i aktivnosti na planu vakcinacije stanovništva Republike Srpske prvom dozom vakcina protiv virusa korona.

- Proces se mora ubrzati da bi se u nekih mesec, mesec i po na odgovarajućim vakcinalnim punktovima i slično vakcinisalo što više stanovnika, s obzirom na to da se vidi da je mnogo lošija situacija ako je u nekoj zemlji manje vakcinisanih. Nevakcinisani obolevaju i zato građane, u skladu sa novim prilivom raznih tipova vakcina, pozivamo da se obrate domovima zdravlja i vakcinišu se - rekao je Šeranić.

Direktorka Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović rekla je da će u narednih nekoliko dana biti završeno vakcinisanje građana koji izvesno vreme čekaju na imunizaciju, nakon čega će, kako je Republički štab za vanredne situacije i naredio, gotovo svakodnevno biti organizovani dani otvorenih vrata. Ona je poručila građanima da će biti pozvani na revakcinaciju u zakazano vreme.

- Ukoliko su negde otputovali i nalaze se bilo gde van Srpske, građani nemaju potrebe da budu zabrinuti - njihova doza vakcine će ih čekati - istakla je Todorovićeva.

ZA SAT 150 CEPLjENIH

TODOROVIĆEVA kaže da je protok vakcinacije u Domu zdravlja Banjaluka u toku jednog radnog časa oko 150 građana.

- Potrudićemo se da povećamo broj timova koji vakcinišu, kao i protok u toku jednog časa. Maksimalan protok vakcinalnog punkta je 2.000 građana - rekla je Todorovićeva.

PREMINULO 3.795 LjUDI

DOSAD je u Srpskoj potvrđeno 64.387 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 3.795 ljudi kod kojih je potvrđen test na virus korona. U RS, od novog virusa do sada se oporavilo 54.833 građana od testiranih 287.895.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DENISOVIH 9 CILJEVA DO UKIDANJA RS: Novosti otkrivaju - Kako su Bošnjaci u UN branili svoju Rezoluciju o Srebrenici (FOTO)