POŽAR GASILI DVA DANA: Muke u Šamcu, deponija smeća - ekološka bomba! (FOTO)

V. BLAGOJEVIĆ

09. 07. 2021. u 19:04

POSLE dva dana borbe, lokalizovan je požar na gradskoj deponiji smeća u Šamcu.

ПОЖАР ГАСИЛИ ДВА ДАНА: Муке у Шамцу, депонија смећа - еколошка бомба! (ФОТО)

Foto: V. Blagojević

Deponija se nalazi u Jelasu, u selu Donji Hasić nadomak Šamca, a protiv vatrene stihije borili su se vatrogasci Teritorijalne vatrogasne jedinice Šamac i radnici Komunalnog preduzeća ”Slobodna zona”. Inače prostor gradske deponije je površine oko pet hektara.

- Pretpostavljamo da je nešto zapaljivo dovezeno sa smećem na deponiju, što je izazvlo požar. Na dubini od dva metra je žarište požara koji tinja i s vremena na vreme se aktivira. Zbog toga smo morali dva dana da dežuramoi i čak sedam puta da intervenišemo kako bi požar ugasli - istakao je Slobodan Milovanović, komanadir Vatrogasne jednice Šamac.

Deponijom smeća i otpada u Jelasu gazduje Komunalno preduzeće „Slobdan zona“ ali nisu u mogućnosti da održavaju deponiju prema standardima.

- Radimo na sanaciji nastalog požara u skladu sa našim mogućnostima. Požarište površinski zasipamo zemljom pomoću teških mašina kako bi eliminisala mogućnost pojave nove paljevine - pojašnjava Lazar Đekić, Direktor KP Slobodne zone.

Meštani Hasića su nezadovoljni što je deponija u njihovom selu.

- Deponija je problem širih razmera, zahteva akciju uklanjanja za šta su potrebna velika finansijska sredstva. Apelovao bih na sve ljude dobre volje i one koji su nadležni za deponiju da u narednom periodu trajano rešimo ovaj ekološki problema- zamolio je Luka Mikić, predsednik MZ Donji Hasić.

Deponije smeća Jelas postoji više od 20 godina i u opštini Šamac su svesni problema koji ona izaziva, u prvom redu sa aspekta zaštite životne sredine. Međutim, sama opština ne može da reši problem.

- Poslednjih pet godina ulažemo velike napore i apliciramo kod institucija vlasti Republike Srpske da nam finansijski pomognu da saniramo deponiju. Ono što je u našoj moći to je da deponiju redovno održavamo. Poslednje tri godine redovno merimo sastav vazduha, ispitujemo kvalitet zemljišta i merimo hemijsko – bakteriološki sastav vode, sve to radimo u cilju sprečavanja veće ekološke katastrofe - kaže Vedrana Mihaljčić, načelnica Odeljenja za prostorno uređenje i stambeno – komunalne poslove u Šamcu.

Poslednja ekološka merenja vazduha, zemlje i vode su rađena pre dva meseca i pokazala su da su svi parameteri u okvirima normale. Kada je ova deponija u pitanju a obzirom na julske vrućine, kako su rekli u opštini Šamac jedina opasnost su požari koji se mogu svakodnevno pojavljivati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!